ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

21-11-2019

Za 10 mjeseci oduzeto 1.880 kg droge

Načelnik Odsjeka za sprječavanje i suzbijanje zloupotrebe droga Milutin Popović saopštio je da je za prvih deset mjeseci ove godine, u 1.240 pojedinačnih zapljena, oduzeto oko 1.880 kg droge.

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]
21. 11. 2019.07:48 >> 07:540
PODACI POLICIJE

Za 10 mjeseci oduzeto 1.880 kg droge
Načelnik Odsjeka za sprječavanje i suzbijanje zloupotrebe droga Milutin Popović saopštio je da je za prvih deset mjeseci ove godine, u 1.240 pojedinačnih zapljena, oduzeto oko 1.880 kg droge.

Istovremeno je podnijeto 220 krivičnih prijava nadležnom tužilaštvu protiv 280 osoba, a otkriveno je 258 krivičnih djela iz ove oblasti.

"Imamo 58 lica koji su povratnici u vršenju krivičnih djela, što je podatak na koji bi trebalo obratiti pažnju", rekao je Popović u Jutarnjem programu RTCG.

Najviše je zastupljena marihuana, zatim kokain i heroin, a registrovan je određen broj sintetičkih droga, gdje se izdvaja ekstazi.

"Ne bih ovo nazvao alarmantnim podacima, ovo je trend kako u regionu, tako i u svijetu. Svi imamo problem sa narkomanijom, sa dostupnošću droga, borimo se protiv toga, mislim da to radimo na pravi način i da smo ostvarili dobre rezultate", rekao je Popović.

Komentarišući informaciju o prodaji droge preko društvenih mreža, o čemu su mediji već pisali, Popović je rekao da naše područje odolijeva toj vrsti prodaje i kupovine droge.

"Taj trend je odavno poznat u zemljama Zapadne Evrope. Mi i dalje nemamo taj trend, ovo je pojedinačni slučaj, u toku su istražne radnje pa ne bih mogao reći nešto više o tome", pojasnio je Popović.

Jedan od popularnijih načina da se narkotici prenesu iz jedne u drugu državu su kuriri poznati pod imenom Mula. Ideja je nastala u Južnoj Americi, a na Balkanu ih ima od 2008 godine.

Uglavnom preko granice prenose kokain i heroin.

Prenositi drogu u želucu ili tjelesnim šupljinama je veoma opasno, a krajnji ishod može biti smrt počinioca, kaže Ivan Pekić iz Internacionalne policijske organizacije.

Narko dileri često koriste kurira-mulu, jer se taj način prenosa narkotika teško otkriva.

U Crnoj Gori samo je jednom otkrivena mula i to 2010. godine, kada je žena kurir iz Frankfurta sletjela na podgorički aerodrom.

Narko dileri mule biraju iz najsiromašnijih porodica Južne Amerike. Kako kaže Pekić, oni pristaju da prenose narkotike za deset odsto vrijednosti količine koju krijumčare.