ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

14-07-2020

Voda koja grmi: Neobična pojava koja stvara najsnažniji vir na svijetu

Jedna od najneobičnijih prirodnih pojava u Norveškoj zasigurno je pojava snažnih struja i vodenih virova kakva se može vidjeti samo u moreuzu Saltstraumen, 30 kilometara istočno od grada Bodø.


Foto: Getty

U moreuzu koji je tri kilometra dugačak i 150 metara širok plima i osjeka izazivaju izlivanje jednog fjorda u drugi zbog čega nastaje gromoglasni vir koji se kreće brzinom od 20 čvorova, odnosno gotovo 40 kilometara na sat. Pritom se izmjenjuje golema količina vode, i to svakih šest sati.

Kako biste se našli na pravom mjestu u pravo vrijeme da biste vidjeli vodeni spektakl potrebno je pažljivo planiranje i provjeravanje rasporeda plime i osjeke. Vrtlog za koji se smatra da je najveći na svijetu zapravo nastaje kao niz manjih koji se oblikuju, nakupljaju, spajaju i zatim raspršuju.

Ti uslovi su idealni za rast planktona koji privlače ribu, a samim time i ribolovce te proždrljive galebove koji se gnijezde i vrebaju s obližnjeg ostrva Storholmen.


Veličina vrtloga varira pa se tokom nekih dana voda ne uzburka mnogo više nego što bi se dogodili kad bismo izvadili čep iz kade, dok je drugim danima prava drama. Snagu vode najbolje ćete iskusiti ako stanete uz obalu, ali pritom budite izrazito oprezni jer vir ne oprašta nezgode poput padanja u vodu.

Najbolji pregled situacije imaju oni koji posmatraju vodenu predstavu s mosta koji gleda na prolaz. U načelu kada plima dolazi sa zapada, najbolji su pogledi na istočnu stranu mosta. Kad plima izlazi, na zapadnoj su strani.













Izvor: PunKufer