ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

01-06-2020

(VIDEO) Crnogorska i Džaković: Imali smo priliku da vidimo kako se brane funkcije

Na današnjoj pres konferenciji Crnogorske, javnosti su se obratili predsjednica Crnogorske, Anđela Ivanović, nezavisni odbornik Stevan Džaković, kao i predsjednik OO Crnogorske Budva, Vladimir Bulatović, te poručili javnosti, između ostalog, da su imali priliku da vide kako se brane funkcije



Izražavajući duboko žaljenje zbog toga što su morali biti dio sjednica koje su obilježene uvredama, skandalima i ružnim scenama, predsjednica Crnogorske, Anđela Ivanović kazala je da umjesto usvajanja mjera kojima se pomažu privrednici Budve, trenutno imaju priliku da vide kako se brane funkcije.

Ona smatra da scene koje su se dešavale tokom dva dana nisu reprezent demokratije i izborne volje, već su, kako je podvukla, nasilan način da se zarad ličnih interesa sačuvaju pozicije.

"Neka se oni služe svim načinima za koje smatraju da su ispravni, a mi ćemo se služiti svim zakonitim", poručila je Ivanović i dodala:

"Obratićemo se nadležnim institucijama, posebno Ministartsvu i tražićemo da nam objasne i rastumače zakonske norme i daju model po kojem nama odbornicima mora biti omogućeno izjašnjavanje u odnosu na pitanje povjerenja predsjedniku Opštine Budve, jer je rok po Zakonu i Statutu za to istekao. Moje političko djelovanje nije opterećeno aferama, a djelovanje Crnogorske u Budvi je djelovanje treće građanske političke opcije koja je između primitivizma ove vlasti i svega onoga što se ranije dešavalo", naglasila je ona.



Video: portal RTV Budva

Na kraju obraćanja, predsjednica Crnogorske, Anđela Ivanović posebno je kazala da će poruku javnosti takođe uputiti nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Kako je rekla, ona nema načina niti mogućnosti da korumpira nezavisnog odbornika Džakovića, niti može da mu obeća otvorene izborne liste jer nije poslanica u Skupštini Crne Gore. Ona, kako je navela, jedino može da podrži zahtjeve Džakovića a nikako da iste ispuni.

Nezavisni odbornik Džaković kazao je da je teza sadašnje vlasti u Budvi o njegovoj izdaji izborne volje građana u stvari zamjena teza i naglasio je da ona vulgarno podmetnuta.

"Možda bi to moglo da ima smisla da smo na izborima 2016. bili svi na jednoj listi, protiv druge liste DPS-a, tadašnje vlasti. Međutim, u ovim uslovima to je apsolutno nemoguće na takav način tumačiti. Nigdje u tom Sporazumu na koji se oni pozivaju ne piše da je apsolutno zabranjeno i da smo se mi zakleli da nećemo ni u kom smislu sarađivati sa DPS-om. I ako sam njih podržavao tri i po godine imam valjda prava da podržim Crnogorsku tri i po mjeseca", rekao je on.

U toku izlaganja, Džaković se osvrnuo na više tema i pomenuo da on zapravo ima legitimitet više od jednog odbornika.

"Izbacili su me odavno iz DF-a i još jednom hvala im velika na tome. Parola DF-a je sjetićete se bila pomirenje Srba i Crnogoraca da bi njih na kraju napustili apsolutno svi Crnogorci. I tamo se neću vratiti, da im ne kvarim prosjek. Jesam li u pravu reći će birači na sljedećim izborima, ali smatram da sam njima donio dva mandata 2016. Tvrdim da im legitimitet više od jednog odbornika, i te crnogorske glasove, zbog građana koji su glasali za mene, nemam prava prepustiti onima koji čine sve da ugase Crnu Goru."

Nezavisni odbornik poručio je da je sadašnja vlast u Budvi, kako je naglasio, gora i primtivnija od vlasti iz 2014. godine. Takođe, optužio je sadašnjeg prvog čovjeka Opštine, Marka Carevića, i njegovog prethodnika Dragana Krapovića za korupciju.

Džaković je govorio i o ljudima koji su, u toku zasijedanja lokalnog parlamenta, bili prisutni oko montažnog objekta.

"Ona dva dana nisu bili građani oko šatora, već interesne grupe i djeca funkcionera Demokratskog fronta i Demokrata. Govor mržnje je očigledan u govoru prvog čovjeka Opštine, i time ćemo se baviti kada prođe primjetni šok u koji smo svi upali i kad Opština izađe iz njega", zaključio je on.


Video: portal RTV Budva

Komentar o akutelnim političkim dešavanjima u Budvi da je i predsjednik OO Crnogorske Budva Vladimir Bulatović. On, kako je naveo, sjutra očekuje ukidanje stanja epidemije u Crnoj Gori čime bi se stekli uslovi da se sjednica Skupštine opštine održi u za to predviđenim prostorijama.

"Pozvao bih kompletnu medijsku, međunarodnu i NVO javnost da prate pažljivo tok sjednice, jer smo svjedoci da su poslovnici prekršeni mnogo puta, na razne načine.


Video: portal RTV Budva

Bulatović smatra da je reakcija NVO sektora bila izuzetno mlaka.

"NVO sektor se nijedan put nije osvrnuo na ono što se dešavalo. Svjedoci smo i da se na društvenim mrežama takođe vide mnogobrojni snimci i zgrade Opštine gdje su boravila lica kojima tu zakonom nije dozvoljen boravak", poručio je on.

Podsjetio je da mu je prisustvo na sjednici bilo zabranjeno.

"Osim kršenja koja su bila poslovnička i tako dalje, meni kao potpredsjedniku Opštine je apsolutno bilo zabranjeno prisustvovanje na sjednici Skupštine opštine. Nadam se da će doći nalaz Upravne inspekcije koji će mi omogućiti da prisustvujem toj sjednici", zaključio je predsjednik OO Crnogorske Budva, Vladimir Bulatović.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom špekulacija o novoj sjednici na nekom drugom mjestu, predsjednica Crnogorske Ivanović je demantovala sve špekulacije o tome da će se sjednica održati na nekom drugom mjestu, te da će oni ispoštovati sve ono što je zakonom predviđeno i što je njihova obaveza, pod uslovom da im se obezbijedi da bezbjedno dođu do mjesta održavanja sjednice.

"Sve ono što se tamo desi odgovornost je onoga koji je tu sjednicu na takav način i organizovao. Ali što se tiče mene i odbornika Crnogorske i ukupnog djelovanja Crnogorske u Budvi, sve što nam je zakonom dozvoljeno ćemo uraditi", poručila je Ivanović.

Što se tiče glasanja o smjeni predjsednika SO Budva, Ivanović je kazala da će se o tome izjasniti na sjednici.


Video: portal RTV Budva