ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

29-04-2017

Većina izjašnjenih škola za uvođenje uniformi

Većina osnovnih škola poslala je Ministarstvu prosvjete izjašnjenje u vezi sa uvođenjem školskih uniformi, i većina izjašnjenih podržala je ovaj predlog.

Nakon dobijanja mišljenja svih škola, slijedi definisanje narednih koraka u dijelu izgleda uniformi, postupka pribavljanja i slično. Navedeno će zavisiti i od sugestija stručnih lica, te ocjena roditelja i udruženja koja se bave ovom problematikom.

"Cilj uvođenja uniformi u crnogorske osnovne škole je umanjenje socijalnih razlika i stvaranje osjećaja zajedništva, uz istovremeno omogućavanje djeci da u mjeri u kojoj  to dozvoljava koncept obrazovne ustanove, izraze svoju individualnost", rekla je Milica Lekić, portparolka Ministarstva prosvjete i dodala da ovo pitanje zahtijeva pažljiv pristup svakom njegovom segmentu da bi bilo realizovano kvalitetno i dugoročno. 

Kako je kazala, upravo sa tim ciljem koraci u vezi sa navedenim projektom su definisani kao precizni i postepeni, sa namjerom uvažavanja kontruktivnih sugestija, ali uz kvalitetnu koordinaciju i vođenje postupka od strane Ministarstva kao krovne obrazovne institucije.

Složenost teme proističe iz potrebe umanjenja socijalnih razlika, ali i uvažavanja potrebe za individualnim izražavanjem; potrebe da se uvaže mišljenja svih relevantnih subjekata, a da proces bude adekvatno vođen i koordiniran; neophodnosti da uniforma bude kvalitetna, ali i da u načelu ne iziskuje trošove koji su veći od uobičajenih kada je riječ o svakodnevoj pripremi djece za školu.

"Zbog navedenog insistiramo na postupnosti procesa, u kome će javnost biti obaviještena o svim koracima koji budu preduzimani", kazala je Lekić.