ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

20-07-2019

Večeras otvaranje izložbe Salona „Nove realnosti“ – „Realites Nouvelles“

Izložba Salona „Nove realnosti“ – „Réalités Nouvelles“, biće otvorena večeras u 20.30 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u Starom gradu u Budvi.

Ova izložba, koju JU Muzeji i galerije Budve organizuje u saradnji sa Salonom „Nove realnosti“ iz Pariza, je jedna od najznačajnijih u ovogodišnjoj izložbenoj sezoni Ustanove i predstavlja značajnu kulturnu saradnju između Francuske i Crne Gore. Na izložbi, čija je kustoskinja mr Senka Subotić, će se predstaviti 50 umjetnika koji su svojim radom posvećeni isključivo apstrakciji.

Izložbu će otvoriti ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović.

Publici će se povodom otvaranja obratiti i predsjednik opštine Budva Marko Carević i direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković. Učešće u otvaranju izložbe potvrdilo je i Ministarstvo kulture. U muzičkom dijelu programa nastupiće Milica Milović, master teoretičar umjetnosti i medija, koja se školovala na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Prenosimo Vam dio teksta iz kataloga koji potpisuje Erik Levesque: „Izuzetnu dugovječnost, više od 70 godina, asocijacija Nove Realnosti duguje onome što je, od samih početaka, činilo njenu specifičnost: isključivu posvećenost apstrakciji. Apstrakcija definisana riječima ne-figuracija i ne-predmetnost, obuhvata sve oblike umjetnosti slikarstva, skulpture, fotografije, koji žele da izbjegnu naturalizam, realizam i oblike verizma u umjetnosti. Od Pariza do Berlina, u slikarskim ateljeima dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka, umjetnici su razmjenjivali iskustva da bi spoznali kako da stvore jedan novi svijet, jednu drugačiju stvarnost. "Neuen Virklichkeit", usudio se Otto Freundlich da stavi u množinu "Novu Realnost" umjetnosti, dragu Guillaumeu Apollinaireu. Tih godina postojale su dvije rivalske grupe. Prva "Krug i Kvadrat" naglašavala je primat vizuelnog ritma, geometrijsku strukturu, a druga "Apstrakcija-Stvaranje" insistirala je na ne-figuraciji. Godine 1939. dvije asocijacije su se spojile u jednu "Nove Realnosti", kako bi se suprotstavile dominantnom uticaju nadrealista u to vrijeme. Prva izložba održana je u ljeto 1939. godine sa članovima osnivačima apstrakcije: Kandinsky, Mondrian, Delaunay, Anton Pevsner, Kupka... Međutim, moć salona, njegova isključiva posvećenost apstrakciji, predstavlja snagu otpora i mjesto specifičnog izraza. Godine 1980. salon postaje mjesto permanentnosti apstrakcije koja je definisana kao "slika u sebi" i "apstrakcija do njenih (figurativnih) margina", prema riječima predsjednika Jacquesa Bussea i Guya Lanoëa. Tokom 2000-ih i predsjedavanja Michela Gemignanija i Olivijera Di Pizia, sa umjetnošću u vrtlogu digitalne revolucije koja redefiniše sve na svom putu, salon postaje istraživačka laboratorija u kojoj se susrijeću slikarstvo, skulptura, umjetnost i nauka otvarajući nove pristupe stvarnosti koja je postala virtuelna. Ukupno, na više od 70 izdanja, gotovo 10.000 umjetnika podijelilo je avanturu apstrakcije i Novih Realnosti!“

Salon „Nove Realnosti“ („Réalités Nouvelles“) sa radom je otpočeo poslije Drugog svjetskog rata. Ima internacionalni karakter i okuplja najeminentnije umjetnike iz cijelog svijeta. Osnovan je 1946. godine, a zastupao je ideje umjetnika kao što su Kandinski, Modrian, Malevitch i Lisitzski, šireći ideje grupa koje su prethodile i bile aktivne u prvoj polovini 20 vijeka, prevashodno „Cercle et Carré“ i „Création-Abstraction“, da bi vremenom prerasle u asocijaciju koja danas nosi ime Réalités Nouvelles. Grupa okuplja preko četiri stotine umjetnika, orijentisanih na apstrakciju u domenu slikarstva, vajarstva, crteža, skulpture, instalacije i fotografije. Na izložbama koje se organizuju jednom godišnje, učešće uzimaju i apstraktni umjetnici koji nisu članovi, pa su tako početkom pedesetih počeli da izlažu i jugoslovenski umjetnici Petar Omčikus, Momčilo Milovanović, Bata Mihailović, Dado Đurić, Ljubinka Jovanović, Kosa Bokšan, Milija Belić i drugi. Danas je Salon otvoren za sve umjetnike koji se bave apstrakcijom u bilo kom vidu likovne umjetnosti, i predstavlja „odskočnu dasku“ umjetnicima za dalji uspijeh i napredak na polju apstrakcije, kao i nepresušan izvor ideja i mogućnosti. Asocijaciju čini četrdesetak umjetnika koji biraju predsjednika, a ujedno su njeni članovi zaduženi za organizaciju salona i izložbi, kako godišnjih u Parizu, tako i širom svijeta. Danas je na čelu ovog eminentnog salona Olivier Di Pizio, koji je predsjednik Komiteta Salona „Nove Realnosti” i direktor Galerije „Abstract Project”.

U Budvi će se predstaviti 50 izlagača, među kojima je i Milija Belić, srpsko-francuski umjetnik koji ima i posebnu ulogu u organizaciji ove izložbe i uspostavljanju značajne kulturne saradnje između Budve i Pariza. Takođe, pored brojnih inostranih umjetnika, budvanskoj publici predstaviće se i Ivan Jurašin iz Beograda, kao i Darko Karadžić, umjetnik porijeklom iz Crne Gore koji je dobitnik prošlogodišnje nagrade salona.


Snaga ovog salona je u posvećenosti apstrakciji kao specifičnom umjetničkom izrazu, koji umjetnosti daje novu snagu i mogućnosti novih pristupa u prikazu realnog svijeta kroz lične vizije i tehnike, od običnih linija, preko geometrijskih likovnih prikaza i konstrukcija, do apstraktnih motiva na slici, u skulpturi, instalacijama, kao i novih tehnika u fotografiji, saopšteno je iz JU Muzeji i galerije Budve.

Izložba će biti otvorena do 20. avgusta 2019. godine.