ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

28-06-2016

Veće penzije od jula

Skupština je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju PIO, kojim se predviđa povećanje penzija od jula, kao i Odluku o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Izmjenama i dopunama Zakona o PIO predviđa se povećanje penzija od tri odsto, a najnižih 20 odsto od jula.

Poslanici su danas, između ostalog, usvojili i Odluku o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, kojom će, prema riječima predlagača, država primjenjivati najbolji norveški model kada je u pitanju istraživanje i eksploatacija ugljovodonika u crnogorskom podmorju.

Norveški model, kako je ranije objašnjeno, podrazumijeva da je sve regulisano zakonom, da su definisane obaveze plaćanja države i stranih firmi, kao i da je obezbijeđena maksimalna zaštita životne sredine.

Poslanici su usvojili i Izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o zakupu i izgradnji, koji se odnosi na Luštica Development u Opštini Tivat, kada je riječ o projektu Luštica Bay.

Kompanija Orascom, posredstvom kompanije Luštica Development, u zalivu Trašte nadomak Tivta, razvija projekat Luštica Bay, novi grad na Jadranu sa hotelima, marinama, prvim profesionalnim golf terenom, više od hiljadu stambenih jedinica, vila i gradskih kuća. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1,1 milijardu eura.

Ugovor o zakupu i izgradnji je potpisan 23. oktobra 2009. godine, a stupio je na snagu 11. decembra 2013. godine.

Ugovorom je definisan minimalni iznos investicije od 150 miliona eura u roku od četiri godine od dana njegovog stupanja na snagu, kao i minimalna obaveza izgradnje u roku od 12 godina, odnosno do oktobra 2025.godine.

U Skupštini je usvojen i Izvještaj o realizovanim investicijama shodno odluci o davanju u dugoročni zakup zamljišta na poluostrvu Luštica u Opštini Herceg Novi, koje je dato u dugoročni zakup na 90 godina konzorcijumu koji sačinjavaju kompanija Northstar iz Podgorice i Equest Capital Limited Jersey.

Ugovor o dugoročnom zakupu je potpisan 11. septembra 2009. godine, a stupio je na snagu u 26. avgusta 2013. godine potpisivanjem protokola o njegovoj pravnosnažnosti. Ubrzo je usvojen i Aneksa ugovora kao i zaključak kojim se pravo registrovanja svojine uslovljava izgradnjom hotela.

Poslanici su usvojili i Izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu kasarne Orjenski bataljon u Kumboru, odnosno projekta Portonovi, koji gradi kompanija Azmont Investments.

Ugovorena investicija je vrijedna 258 miliona EUR i treba da bude realizovana u prvih osam godina perioda zakupa. Ugovor je potpisan krajem 2012. godine, a stupio je na snagu početkom 2013.

Skupština je podržala većinom glasova i zaključke povodom održanog kontrolnog saslušanja ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića i vršioca dužnosti sekretara sekretarijata za razvojne projekte, Biserke Dragićević, kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa validnošću izdate garancije, shodno aneksu ugovora, za završetak radova na hotelu As u Perazića dolu.

Zaključke je jednoglasno usvojio Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, a njima se, između ostalog podrazumijevaju da ugovorom o prodaji hotela As nijesu u dovoljnoj mjeri zaštićeni interesi države u slučaju njegovog raskida.

Jedan od zaključaka je i da je neophodno napraviti reviziju ukupnih troškova investicionih ulaganja u hotel As radi utvrđivanja njihovog tačnog iznosa, a u cilju spriječavanja odnosno umanjenja potencijalne štete po državu i u krajnjem slučaju omogućavanja naknade u sluačju raskida ugovora.

Zaključak je i da Vlada utvrdi jasnu i preciznu proceduru prihvatanja bankarskih garancija, kao i da li ima elemenata za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti za prihatanje nevažeće bankarske garancije.

Skupština četvrtim zaključkom konstatuje da u slučaju raskida ugovora hotel As ne može biti vraćen u svojinu Budvanske rivijere, već se mora tretirati kao imovina države koja će biti stavljena na javnu prodaju.

Usvojen je i Zakon o vinu, kojim će se, prema riječima predlagača, sačuvati reputacija i kvalitet crnogorskih vina. Zakonom se uređuju pitanja koja se odnose na pravila proizvodnje i prometa vinskog grožđa i proizvoda od grožđa, vođenje evidencije u vinogradarsko‐vinarskom sektoru, kontrolu kvaliteta, označavanje, nadzor i kaznene odredbe.