ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

02-10-2014

U subotu Info dan o trudnoći, dojenju i pripremama za dolazak bebe

Udruženje Roditelji organizuje u subotu, 4. oktobra u šoping molu Delta City u Podgorici Info dan o trudnoći, dojenju i pripremama za novog člana porodice, Stiže nam beba, saopšteno je iz te organizacije.

Na ovaj način udruženje će u saradnji sa šoping molom Delta City i uz pomoć Doma zdravlja Podgorica obilježiti Nacionalnu sedmicu promocije dojenja, koja je i četrdeseta sedmica u godini koja simbolično označava puni termin trudnoće, odnosno termin kada je beba spremna za rođenje.

Ovo je prvi put da se u Crnoj Gori organizuje događaj sa ovakvim sadržajima.

Zainteresovani roditelji i oni koji će to biti, od 10 do 22 časa će na jednom mjestu dobiti veliki broj važnih i korisnih informacija koje su im potrebne u toku trudnoće i nakon nje, ali će imati prilike i da porazgovaraju sa stručnim licima i iskusnim roditeljima.

Posjetici će tokom trajanja događaja imati priliku da prate interesantna predavanja i prezentacije o trudničkim trimestrima i pregledima u toku trudnoće, pripremama za porođaj, o porođajnom procesu, dojenju, njezi norođenčeta i prvim danima sa bebom, ali i majčinstvu i roditeljstvu i tome kako se najbolje pripremiti za novu ulogu.

O ovim temama će razgovarati sa ginekolozima, pedijatrima, medicinskim, ginekološko-akušerskim i patronažnim sestrama, psiholozima… ali i jedni sa drugima, razmjenjujući iskustva i infomacije, što se pokazalo kao odlična podrška u toku okupljanja u Roditeljskom i Kutku za dojenje, koje udruženje organizuje dva puta mjesečno već godinu dana.

Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa različitim proizvodima koji su im potrebni dok čekaju bebu, kao i nakon njenog rođenja, ali i sa načinima čuvanja matičnih ćelija, i kreditima koji se mogu zatražiti u tu svrhu. Za sve će biti pripremljeni pokloni mnogobrojnih izlagača, koji su pomogli organizuju Info dana, koji su najavili i popuste i nagrade. Među njima su bolnica Codra, Donator doo, HiPP, banke matičnih ćelija Bio Save, Cryo Save, Future health, Osmi red D, Netpharm, Meditas, Lamex, Nestle, Nall International, NLB Montenegrobanka, pedijatrijska ordinacija Doktorica Mica i Vivis. Centralna banka Crne Gore predstaviće nedjelju štednje koja se obilježava od 31. oktobra.

Posebno iznenađenje, navode iz udruženja Roditelji, biće priređeno neposredno prije kraja programa, kada će se roditeljima predstaviti privatna bolnica u Podgorici, Codra, koja će za jednu trudnicu obezbijediti besplatan porođaj.

Trudnice koje vole da se fotografišu će u toku događaja Stiže nam beba imati jedinstvenu priliku da stanu pred objektiv profesionalnog fotografa Aide Dizdarević i na poklon dobiju lijepu uspomenu iz trudničkih dana. Aida se specijalizovala za porodičnu fotografiju, a posebno je prepoznatljiva po čarobnim fotografijama beba.

Osim za roditelje, priprema se i program za djecu, kojoj će biti na raspolaganju radionice, ali i posebna druženja sa Žarkom Žapcem, dječijim animatorom, članom udruženja Roditelji.

Članovi udruženja Roditelji će u toku cijelog dana biti na raspolaganju u vezi sa svim pitanjima koja se tiču dojenja, u čemu će im se pridružiti i glavna sestra jedinice za novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Milica Dukić. Na pultu udruženja će moći da zatraže i dobiju savjet za sve nedoumice iz oblasti radnog prava, koja je posebno interesantno roditeljima i majkama dok su na porodiljskom odustvu.