ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

09-01-2019

U Japanu obavezno spavanje na poslu!

Poznato je da se u japanskoj poslovnoj kulturi toleririše zaposleni koji zadrijema na poslu. To je znak poslodavcu da njegov radnik puno radi, pa je umoran.

Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog zaposlenog. Ne misli se tu, kako piše Guardian, da će zaposleni dobiti nekoliko minuta da sklopi oči ispred svog računara, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje, piše Bljesak.info.

Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenog, koja onda utiče na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje stoji 138 milijardi dolara.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravstva stoga da zaposlenici dobiju barem pola sata da odspavaju u ranom poslijepodnevu. Nextbeat, japanska IT kompanija odmah je prihvatila taj trend te za svoje zaposlenike uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”.

Sobe su opremljena uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposlenici mogu ispružiti, a mobilni, tableti i laptopi tu su najstrože zabranjeni.

"Spavanje može poboljšati radnu efikasnost na isti način kao i pravilna dijeta i vježbanje", objasnio je Emiko Simikawa, član upravnog odbora Nexbeata. Kompanija za planiranje vjenčanja, Crazy, svojim zaposlenicima, odspavaju li barem šest sati noću, nudi bodove koje mogu iskoristiti u menzi tvrtke.

Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara, piše Guardian. Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez itekako imaju opravdanje.

Prema najnovijem ispitivanju provedenom između 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.