ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-08-2019

Trgovac koji vam ne vrati kusur u cent, rizikuje kaznu do 2.000 eura

Zakonski propisi na osnovu kojih bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena ne postoje, ali će predložene izmjene Zakona o zaštiti potrošača donijeti novine u tom smislu, uključujući rigorozne novčane kazne do 2.000 eura.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su naveli da su dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u trgovini, iako ne tako često.

“Žalbe su podnosili domaći potrošači. Međutim, ne postoji zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena”, kažu iz Uprave.


“Određene novine u tom smislu” su predložene izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača.

“Predloženim izmjenama i dopunama, koje je Vlada usvojila na sjednici 4. jula, propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima”, rekli su iz Uprave.

Nadležni inspektor će rješenjem narediti trgovcu “otklanjanje utvrđene nepravilnosti” i odrediti rok za to, ako u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da trgovac potrošaču, uz račun za kupljenu robu, nije vratio razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Novčanom kaznom od 300 do 2.000 eura kazniće se za prekršaj kompanija – trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati tu razliku. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorna osoba u kompaniji novčanom kaznom od 50 do 200 eura, a preduzetnik kaznom od 150 eura do 400 eura”, ističe se u saopštenju.

U Upravi do sada nijesu imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci i da o tome govore otvoreno.

“Sigurni smo da će se stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača stanje promijeniti na bolje”, smatraju u Upravi.

Iz Uprave su kazali da će se, kada su u pitanju trgovci, striktnom primjenom novog zakonskog rešenja brzo promijeniti njihove dosadašnje loše navike, pa će potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, vraćati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Sa druge strane, potrošači će, uz pomoć medija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu prava potrošača, vrlo brzo promijeniti dosadašnje navike i početi da traže od trgovca da im vrati kusur u svim apoenima”, zaključuje se u saopštenju.