ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

28-07-2016

Tim zdravstvene ustanove tradicionalne kineske medicine u posjeti Opštini Budva

Juče je Opštinu Budva posjetio tim zdravstvene ustanove tradicionalne kineske medicine „Kina Medika“ iz Podgorice u sastavu Zhang Yali, direktorica, Lv Qing, zamjenca direktorice, Mila Zeković, asistentkinja direktorice i prevodilac, Zhang Lina, menadžerka administrativnih poslova, Qian Junhui, glavni ljekar, dr Huang Shile, ljekar, i Milica Tamindžija, prevodilac.

Glavna tema sastanka bila je mogućnost razvoja tradicionalne kineske medicine u Budvi i stvaranje uslova da se u našem gradu oformi prostor u kom bi se ova vrsta medicine mogla praktikovati.

Delegaciju je ugostio predsjednik Opštine Budva, doc. dr Srđa Popović, koji je tom prilikom izjavio da ga raduje sve učestalija saradnja između NR Kine i Crne Gore, a posebno između pokrajine Sečuan i Budve, o čemu svjedoči više uspješno realizovanih projekata u skorijem periodu. Naglasio je da je dva puta do sada imao priliku da posjeti NR Kinu i da sa tih putovanja nosi najljepša iskustva i utiske. Takođe, izrazio je zahvalnost povodom inicijative da se upravo u Budvi otvori zdravstveni centar koji bi nudio usluge iz domena tradicionalne kineske medicine, te ponudio punu podršku Opštine Budva u tom nastojanju, iskazavši uvjerenje da bi povećanje vrsta medicinske usluge u Budvi doprinjelo njenom dodatnom razvoju, te dovelo nove posjetioce.

Direktorica zdravstvene ustanove tradicionalne kineske medicine „Kina Medika“, Zhang Yali, zahvalila je na toplom prijemu i blagonaklonosti spram ideje o afirmaciji tradicionalnih vještina liječenja zemlje iz koje dolazi u Crnoj Gori. Ukazala je na određene mogućnosti i načine funkcionisanja eventualnog budućeg medicinskog centra u Budvi, kao i na aktivnosti koje bi se u tom smjeru mogle realizovale.

Nakon posjete Opštini, delegacija se u pratnji predsjednika i potpredsjednice Opštine Budva uputila ka lokalnom Domu zdravlja u kom je održan prijem kod direktora Zorana Špadijera i medicinskog direktora dr Vesne Vučetić. Špadijer je na početku sastanka upoznao prisutne sa stanjem u zdravstvenom sistemu na prostoru naše opštine, te izrazio zainteresovanost za proširenjem budvanskih medicinskih kapaciteta, sve sa ciljem podizanja nivo zdravlja cjelokupnog stanovništva.