ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

06-07-2020

Svakodnevno pješačenje poboljšava zdravlje

Uvedete li najobičniju šetnju u rutinu, vaše tijelo će reagovati čudesnim promjenama. Ukoliko ne znate kako ljeti to realizovati, možda vas ovo nagovori. Dolaskom sve toplijih dana, malo koga raduju odlasci u teretanu i dodatne fizičke aktivnosti, ali čak i u ljetnjem periodu postoji više načina da zadržimo svoj ritam rekreacije i zdravog stila života.


Ilustracija, Foto: Shutterstock


Uz plivanje, još jedan izvrstan način održavanja forme je i svakodnevno pješačenje. Ukoliko ostavite svoj automobil parkiran kada idete na neke kraće relacije i odlučite se za opciju hodanja, tijelo će vam biti višestruko zahvalno, a evo i zašto.

Prednosti pješačenja

Za početak, pješačenje je besplatna vježba. Ne trebaju vam nikakvi dodatni rekviziti niti termin u teretani, a vrijeme i tempo sami možete regulisati, ali još važnije, svakodnevnim pješačenjem stvorićete bolju sliku sami o sebi i svome izgledu, smatra sertifikovani lični trener Annie Calhoun.

"Zapravo, studije pokazuju da će povećana svijest fizičkih sposobnosti pruženih vježbanjem dati rezultate osjećaja povećane samoefikasnosti i poboljšanog izgleda tijela", rekla je Calhoun za magazin The List.

Dalje, redovne rekreacije i pješačenje pomoći će vam i u razvijanju koncentracije i zadržavanja fokusa na bitnim stvarima tokom obavljanja svakodnevnih obaveza, rada ili učenja, smatra fizioterapeut Chris Norris:

"Vaša koncentracija će se poboljšati jer hodanje povećava moždanu aktivnost, posebno u područjima mozga odgovornim za fokus i pažnju. Svakodnevno hodanje poboljšava povezanost važnih moždanih krugova, bori se protiv smanjenja moždanih funkcija povezanih sa starenjem i povećava rad kognitivnih zadataka", objasnio je Norris.

Ako vas muče problemi sa zglobovima ili artritisom pješačenje bi vam i tu moglo pomoći. Lični trener Sergio Pedemonte smatra da svakodnevno pješačenje može spriječiti oštećenja u zglobovima i olakšati bolove:

"Redovne šetnje naročito su korisne kod smanjenja bolova u koljenima, kukovima i donjem dijelu leđa kod starijih osoba, pa čak i kod osoba koje pate od artritisa", rekao je Pedamonte za List.

Dijetičar Trist Best takođe naglašava da redovito hodanje jača mišiće koji daju podršku i štite zglobove što je dobro za svakoga, a ne samo za osobe sklone artritisu.

Svakodnevnim i redovnim hodanjem možete uticati i na svoju kilažu budući da povećan nivo fizičke aktivnosti utiče i na gubitak suvišnih kilograma te na regulisanje probave, ali samo ako u svoj organizam ne unosimo više hrane nego što nam je potrebno i ako pazimo na izbor namirnica.

Još jedna bitna prednost redovnog svakodnevnog hodanja je i dobrobit za naše srce budući da ovaj oblik aktivnosti može smanjiti rizik od srčanog udara. Dijetetičar Kelsey Lorencz smatra da je redovito pješačenje, pet dana u nedelji, pola sata dnevno sasvim dovoljno za poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Redovnim hodanjem u organizmu nam se podiže i nivo endorfina, hormona zbog kojeg se dobro osjećamo, pa nam je i raspoloženje automatski bolje nakon rekreacije, a zanimljivo je da se nivo kortizola, hormona stresa, spušta za vrijeme pješačenja.

"Ukoliko imate problema s anksioznošću i depresijom, hodanje na suncu, u prirodi ili u paru s drugom osobom, može u potpunosti transformirati vaše raspoloženje i emocionalno blagostanje", smatra psiholog Brian Wind.

I za kraj dana, nakon obavljenog treninga i barem pola sata hodanja, i vaš san će biti kvalitetniji. Ukoliko imate problem da zaspete, ili imate lak san ili se borite sa nesanicom, svakako razmotrite opciju pješačenja u večernjim satima budući da potrošnja energije kroz fizičku aktivnost podstiče san. Trener Nancy Feinstein podsjeća i da vježbanje podstiče razvoj melatonina, hormona koji nam je potreban za postizanje kvalitetnog sna što je još jedan dodatan razlog da pripremite svoje patike i hodanje uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu.

Izvor: Slobodna Dalmacija