ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

15-09-2019

Stupila na snagu nova direktiva: Od danas sigurnije internet bankarstvo

Od subote na snazi ​​je evropska Direktiva o platnim uslugama PSD koja bi internet bankarstvo trebalo da učini sigurnijim.

Za kupce to znači promjenu, jer prijava za internet banakrstvo putem korisničkog broja i šifre više nije dovoljna nego je potrebna najmanje dvofaktorska identifikacija.


Bankama se nude tri različite kategorije iz kojih mogu odabrati novu identifikaciju: nešto što samo korisnik zna, poput šifre), nešto što posjeduje, poput TAN koda ili pametnog telefona, kao i nešto što samo korisnik ima, tj. biometrijski podaci poput otiska prsta.

Svaka banka, dakle neće koristiti isto rješenje, zbog toga što TAN poslat SMS-om ne smatra svaka od njih jednako sigurnim ili pravodobnim.

Zagovornici privatnosti upozoravaju da se poslati SMS-ovi TAN-ovima mogu iščitati jer se iz banke šalju mobilnom operateru, a odatle kupcu.


Udruženja bankara, međutim, naglašavaju da je sistem siguran.

Osim toga, banke na ovaj način vjerojatno žele učvrstiti svoje digitalne alate.

Nova direktiva o platnim uslugama uvodi se kako bi se itnerrnatsko bankarstvo učinilo sigurnijim, buidući da je šteta nanesena prijevarama dosegla milione u EU posljednjih godina.

Sa 14. septembrom okončana je posljednja faza primjene PSD2 direktive, koja je, između ostalog, omogućila i drugim institucijama, uključujući i fintech kompanije, da dijele prihode od platnih transakcija.

Uz PSD2 postoje i nova pravila za internetska plaćanja za kupnju putem Interneta, što ostaje otvoreno pitanje.
Regulatorna tijela odobrila su grejs period kako bi bilo omogućeno pogođenim pružateljima platnih usluga i trgovačkim društvima dodatno vrijeme za tehničke promjene, izvještava Indikator.ba.