ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

19-09-2018

Studentima dostupno 320 stipendija

Značaj programa mobilnosti za usavršavanje studenata i akademskog osoblja je nemjerljiv, a iz Ministarstva prosvjete poručuju da su mogućnosti velike.

Godišnje, stipendije, odnosno studijske boravke u okviru programa mobilnosti u kojima učestvuje Crna Gora dobija oko 230 crnogorskih studenata, dok stipendije stranih vlada dobije oko 90 studenata, što je i prosjek za posljednjih par godina prenosi portal RTCG.

“Želimo da istaknemo značaj programa akademske mobilnosti, u nadi da će što veći broj mladih ljudi imati priliku da period školovanja provedu na nekom od prepoznatih ustanova visokog obrazovanja u inostranstvu”, kazala je Dnevnim novinama Nada Vuksanović, koordinator za CEEPUS program mobilnosti.

Kao najznačajniji multilateralni program, dodaje, izdvaja se CEEPUS (Centralnoevropski program univerzitetske razmjene) koji u Crnoj Gori koordinira i administrira Ministarstvo prosvjete. U njega su uključene Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

“U 2017/18 godini CEEPUS i bilateralnu stipendiju za studijski/istrazivački boravak je dobilo 90 studenata, istraživača i nastavnog osoblja iz Crne Gore, a u našoj zemlji je u okviru CEEPUS programa boravilo 60 studenata i profesora”, istakla je Vuksanović.