ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

29-07-2014

Štrajk glađu jer 20 mjeseci nije primila platu u Zavodu za izgradnju

Dugogodišnja radnica budvanskog Zavoda za izgradnju Mirjana Kuljača započela je jutros štrajk glađu u holu zgrade koja je vlasništvo firme, ogorčena jer punih 20 mjeseci nije primala plate.

Mirjana, koja je invalid i teški dijabetičar, punih 35 godina je radnica ove firme, ali kako naglašava, nakon što je nekada najuspješnije budvansko preduzeće privatizovano, pa poslije preprodato, navodnim engleskim vlasnicima, firma godinama ne radi.

"Nisam dovoljno pravno verzirana, po struci sam daktilograf, ali nepravdu svako može da prepozna. Kud ćete veću od one da vam, kao što se meni desilo, za 13 godina, sporazumom isplate zarade koje su se svele na otprilike 47€ po mjesecu i onda nastave da ne isplaćuju zarade. Tako je već 20 mjeseci. Radnik sam Zavoda čitav radni vijek, manje od godinu mi je ostalo do penzije, maksimalno sam obespravljena. Da tuga bude veća, bez ikakvog rješenja i najave, imaginarno rukovodstvo mi je smanjilo 'platu' sa 250 na 200€ u zadnja dva mjeseca", kazala je Kuljača.

Prema njenim riječima, ni te plate nije bilo. Ona je naglasila da neće odustati od štrajka.

Ona je zapitala kako je moguće da radnici ne primaju plate a da se advokatskoj kancelariji Jovović, Mugoša& Vuković na ime usluga mjesečno plaća 5.000 eura.

Direktor Zavoda: Kuljači se duguje samo pet zarada

Direktor Zavoda za izgradnju u Budvi Đorđe Vujović kazao je da se Kuljači duguje samo pet zarada i naglasio da je 2013, kada je preuzeo funkciju, zatekao veliki haos u preduzeću i da je potom uspio da izmiri gotovo sve obaveze prema državi i zaposlenima na ime dugogodišnjih dugovanja.

On je istakao i da je ugovor sa pomenutom advokatskom firmom raskinut i da njoj ni centa nije uplaćeno, već da su interesi Zavoda isključivo zaposleni u preduzeću.