ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

01-06-2020

Stigla potvrda: Sa ili bez publike, US open u terminu

Američka teniska asocijacija razmatra da se US open održi pred ograničenim brojem navijača ili bez publike. To su dvije opcije prema riječima Krisa Vidmajera, šefa komunikacija gren slem turnira u Njujorku


Foto: EPA

"Pravimo različite scenarije zbog pandemije korona virusa. Naš najvažniji cilj je da se US open ove godine igra u predviđenom terminu od 24. avgusta do 13. septembra. Sva ostala pitanja ćemo rješavati u hodu u zavisnosti od dešavanja u cijelom svijetu", rekao je Vidmajer.

Titulu u Njujorku trebalo bi da brane Španac Rafael Nadal u muškoj i Kanađanka Bjanka Andresku u konkurenciji dama. Konačna odluka o Otvorenom prvenstvu Amerike biće donijeta sredinom juna.

"Zdravlje i sigurnost svih prisutnih na US openu nam je na prvom mjestu. Počev od igrača, trenera, osoblja, televizijskih kuća. Pažljivo pratimo razvoj situacije sa našim medicinskim ekipama i gradskim, federalnim i državnim organima. U dogovoru sa njima napravićemo naš model funkcionisanja", izjavio je Vidmajer.

Krajem marta, teniski tereni u Kvinsu na kojima se održava US open, pretvoreni su u privremenu bolnicu, koja je mogla da primi 470 pacijaneta oboljelih od korona virusa.

Sredinom maja Američka teniska federacija objavila je da je bolnica zatvorena, da je cio prostor dezinfikovan i da se prostor vraća svojoj prvobitnoj namjeni.

Različita su mišljenja oko toga da li Njujork treba da ugosti najbolje tenisere svijeta. Sa jedne strane govori se da bi to bila velika moralna injekcija "Velikoj jabuci" da se vrati normalnom funkcionisanju, poslije ogromnih problema sa korona virusom.

Ipak, trenutno su glasniji oni koji smatraju da je prevelik rizik da na jednom mestu budu igrači iz različitih djelova svijeta, s obzirom da pandemija i dalje traje.

"Treniranje nije problem, ali takmičenja... Mislim da će biti veoma teško. Trenutno svi moramo da budemo odgovorni. Ne vidim kako možemo svake nedjelje da putujemo iz jedne države u drugu. Igrao bih i bez publike, iako je to poražavajuće, međutim iskreno ne vidim ko može u nekom narednom periodu da nam pruži garancije da nema rizika od virusa", istakao je Rafael Nadal, drugi reket svijeta.

ATP i VTA otkazali su sve turnire do 31. jula. Vimbldon je već otkazan, dok je Rolan Garos pomjeren poslije US opena i održaće se od 20. septembra do 4. oktobra.


Izvor: Sportski žurnal