ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

27-11-2015

Slovenska plaža Pionir u novim tehnikama i tehnologijama

Povodom inovativnog projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, koji realizuje Centar za održivi razvoj/UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu, danas je u hotelu „Budva“ u Budvi održan seminar za novinare i predstavnike primorskih opština, na kome je profesor budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, Ljiljana Krgović održala prezentaciju na temu, Turističko naselje "Slovenska plaža" Pionir u mnogim novim tehnikama i tehnologijama.

TN „Slovenska plaža“ je još prije 30 godina u svojim tehničko-tehnološkim riješenjima bila na fonu današnjih saznanja, o tome da emisiju ugljen dioksida podstiče i čovjek, a sa ciljem da se ta aktivnost svede na najmanju moguću mjeru, kazala je Krgović gostujući u programu Radio Budve.



Kako je navela, ovaj vizionarski potez je obezbijedio da u ovom periodu od 30 godina Slovenska plaža zaštiti našu atmosferu od 200 hiljada kilograma ugljen dioksida, koji bi inače bio zračen da nije bilo jednog ovakvog koncepta grijanja.

Ovako dobar koncept Slovenske plaže je prepoznat, te je ovo Turističko naselje prije dvije godine dobilo prestižni sertifikat Eco label, sertifikat Evropske Unije za brigu i očuvanje životne sredine.

“Sertifikat "Ekolabel" obavezuje da se poslovanje čitavog kompleksa "Slovenska plaža", koji već predstavlja zelenu oazu Budve, bazira na održivom razvoju uz minimalno ugrožavanje prirodnih resursa”, istakla je Krgović, dodajući da je TN „SP“ prethodno uvrstila i HACCP standard u način svog poslovanja.

Prema riječima Krgović, drugi kvalitetan potez u samoj izgradnji Turističkog naselja bilo je postavljanje centralnih pripremnica, kao prostora i organizacije hrane na jednom mjestu, te se tako mogao bolje i kvaltietnije kontrolisati i ugostiteljski proizvod i sam tehnološki proces obrade namirnica, podsjećajući na to da je Slovenska plaža prva na Balkanu, prije 30 godina, imala makrobiotički restoran, koji je izazov i u današnjem vremenu.

“I trebamo da budemo ponosni što baš na našim prostorima imamo takav primjer da ga možemo pokazati i o njemu sa zadovoljstvom pričati“, zaključila je Krgović.

Opširnije u prilogu: