ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-04-2015

Sjednica Upravnog odbora Foruma Jadranskih i Jonskih gradova

Naredna sjednica Upravnog odbora Jadranskih i jonskih gradova biće održana 18. i 19. aprila u Budvi. Sjednicom će predsjedavati predsjednik Opštine Kotor i predsjednik Foruma dr Aleksandar Stjepčević.

Ovom prilikom odlučivaće se o odabiru Generalnog sekretara Foruma, usvajanju budžeta za 2015. godinu, daljim aktivnostima i radu ove organizacije, odnosima sa ostalim institucionalnim tijelima i mrežama i zajedničkom učešću u programima Evropske Unije koji podržavaju implementaciju strategije Jadransko jonskog makroregiona.

Predsjedništvo nad ovom organizacijom nakon dvogodišnjeg potpredsjedavanja dodijeljeno je Kotoru na godišnjoj sjednici Foruma održanoj u Peskari u decembru 2014. godine.

Jadransko-jonski makroregion predstavlja novi oblik saradnje između regiona u Evropi u smislu što većih mogućnosti korišćenja postojećih instrumenata EU fondova.

Strategija EU za Jadransko-jonski makroregion počiva na podsticanju ‘plavog rasta’ tj. razvoju pomorske ekonomije te saobraćajnih i energetskih veza, zaštiti životne sredine i razvoju održivog turizma.

Članstvo u Forumu jadranskih i jonskih gradova nudi mogućnost stvaranja jakih partnerstava u narednom programskom periodu Evropske Unije, imajući u vidu da buduća strategija Evropske Unije za jadranski i jonski region kao i novi programi teritorijalne saradnje predstavljaju dobru priliku za razvijanje zajedničkih inicijativa u ovoj oblasti.

Forum broji 50 članica, gradova koji se nalaze na obalama Jadranskog i Jonskog mora, Grčke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Crne Gore.Forum promoviše inovativne forme decentralizovane saradnje i partnerstva između lokalnih vlasti zemalja članica.