ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

23-09-2020

Šipak ili nar voće bogova koje podmlađuje + RECEPTI

Plodna i velikodušna jesen podarila nam je, između ostalih namirnica, nar – istinsku esenciju zdravlja, voće koje obiluje vitaminima i mineralima.

Danas vam donosimo jednu interesantnu priču o naru, protkanu mitološkim vjerovanjima koja su vezana za najljepša osjećanja, ali i dobro zdravlje.

Ovo voće vjekovima predstavlja simbol plodnosti i izobilja, a ono što su nekada bila vjerovanja i mitovi, danas je potvrdila i nauka. Nar je zaista drevno voće koje od davnina predstavlja simbol plodnosti, izobilja, dobrog zdravlja i vječnog života. Ova biljka potiče iz Persije i kroz istoriju se svrstava u voće bogova.

U drevnim zapisima se jarko crvene sjemenke nara porede sa krvlju. Pripisuje im se sposobnost vraćanja mladosti, produžetka života i konekcija između svijeta živih i svijeta mrtvih.

U Jermeniji, nar se obavezno nalazio na svadbenoj trpezi što je trebalo da osigura plodnost mladencima. Saznanja o čudesnim moćima nara nisu promakla ni starim Grcima, tako da je ovo voće bilo nezaobilazni ukras svih važnih proslava, naročito onih u čast plodne zemlje.

Naravno, sve ove legende su vremenom imale sve slabiji uticaj na čovječanstvo, ali nar i dan danas važi za jednu od najatratktivnijih voćki na planeti. I ne samo to, mitove su zamijenila naučna istraživanja o plodnosti koja su potvrdila ovo vjerovanje. Svojim izgledom i ukusom nar vijekovima kontinuirano predstavlja zemaljsku blagodet.

Ljekovita svojstva nara



Nar je veoma snažan antioksidans, tako da je odličan u prevenciji kod određenih vrsta karcinoma.

Sok od nara smanjuje rizik od infarkta srca i mozga.

Sprečava nastanak krvnih ugrušaka u arterijama.

Snižava krvni pritisak.

Snižava nivo lošeg holesterola u krvi.

Povoljno djeluje na centralni nervni sistem.

Sadrži biljne materije koje podstiču proizvodnju serotonina u organizmu, pa je koristan za ublažavanje depresije.

Sjemenke nara su bogat izvor vitamina (pogotovo vitamina C i A), što znači da je ovo voće korisno za imuni sistem.

Koristan je za koštanu strukturu pa se preporučuje kao prevencija od nastanka osteoporoze i osteoartritisa.

Pospješuje borbu protiv ešerihije koli i stafilokok bakterije.

Plodovi nara sadrže dosta gvožđa tako da mogu pomoći u otklanjanju simptoma kod anemičnih osoba kao što su slabost i vrtoglavica.

Plodovi nara povećavaju plodnost kod muškaraca, jer pozitivno utiču na kvalitet i koncentraciju spermatozoida.

Utvrđeno je da dvije čase soka od nara dnevno povećavaju libido, kako kod muškaraca tako i kod žena, jer ovo voće utiče na povećanje nivoa testosterona u organizmu kod oba pola.

Ulje nara protiv bora


Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo te se može primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva. Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.



Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina liječe, zacjeljuju i hidratiziraju suvu, popucalu, umornu i iritiranu kožu. Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida. Ulje nara može se koristiti lokalno, oralno i za masažu.

Kako ga najlakše očistiti?
Isijecite nar poprečno na dvije polovine (suprotno od uzdužnog reza jabuke). Polovinu uhvatite prstima lijeve ruke tako da isječena strana nara gleda prema dlanu, a ne dodiruje ga. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti sjemenke.

U drugu ruku uzmite kašiku i njome nešto jače udarajte po okrugloj strani nara. Sjemenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja. Da ne biste isprskali kuhinju crvenim sokom, ruku u kojoj je nar stavite u kesu i tek onda lupajte po njemu.

Napravite domaći sok od nara
Sok od nara je dobar za digestivni trakt: koristi se za tretman dizenterije, hemoroida, dijareje i protiv parazita u crijevima. Pokazuje pozitivno dejstvo i kod oboljenja desni. Pored svega toga, djeluje pozitivno i na nervni sistem: sprečava depresiju i poboljšava memoriju.

Sok od nara će ojačati vaš imunitet i snabdjeti vaš organizam brojnim vitaminima (C, K, A, B grupe, E, folati).

Sok od nara

Sastojci:
1 šolja svježih sjemenki nara
2 kašičice soka od limuna
1 ½ kašičica šećera (opciono)
¼ kašičice soli
1 prstohvat crnog bibera u prahu (opciono)
1 ½ čaše vode
4 kocke leda



Priprema voćki:
Izmiksajte sjeme nara sa ½ čaše vode u blenderu tokom pet sekundi. Uzmite manju činiju i procijedite sok. Pritisnite kašu dobro, koristeći kašiku, kako bi se ekstrakovalo što više soka, a samim tim i više vitamina, antioksidanasa i drugih hranljivih materija.

Dodajte jednu čašu vode, šećer, crnu so i svjež sok od limuna. Dobro promiješajte dok se šećer ne istopi u potpunosti. Potom dodajte crni mljeveni biber i promiješajte, jer ćete tako dobiti poseban ukus i aromu.

Na ovaj način bi trebalo da dobijete dvije čaše soka od nara. Stavite po dvije kocke leda u svaku čašu i sipajte sok preko i uživajte!

Ne bacajte koru od nara – napravite čaj!
Koru nara nemojte da bacate, već osušenu koru čuvajte. Čaj od kore nara se pije za bolje varenje. Od kore nara može da se pripremi čaj koji je odličan za stomačne infekcije.

Priprema:
Za šolju čaja potrebno je 10 g kore nara koja se prelije sa dva decilitra proključale vode.
Pokrijete se tanjirićem i ostavite da odstoji oko pola sata.
Pije se pola šolje neprocijeđenog čaja dnevno. Ukoliko imate problem sa varenjem, možete popiti i jednu šolju dnevno.

Uz šta sve jesti nar?
Nar možete koristiti, kako u slanim, tako i u slatkim jelima. Odličan je uz avokado tost za doručak, u raznim salatama, a od ovog sočnog voća možete da napravite i zdravi slatkiš. Mi smo pravili čokoladne kuglice od ovsenih pahuljica i nara (VIDEO)

Ukoliko ste već nostalgični za ljetom, preporučujemo vam da napravite ledeni grčki jogurt sa tamnom čokoladom i narom, a kuću mžete ispuniti i pravim jesenjim mirisima ukoliko spremite pečenu tikvu punjenu divljom rižom, narom i keljom.

Detoks salata sa narom, mandarinama i klicama
Bilo da ćete je jesti samostalno ili kao osvježavajući dodatak ribljem ili mesnom jelu, ova salata je prava eksplozija osvježenja, ali i vitaminska bomba za vaš organizam.

Svi sastojci su nutritivno kvalitetni, preliv je vrlo lagan i osvježavajuć, a ako još niste kombinovali voće i povrće u salati vrijeme je da date priliku ovakvim kombinacijama.

Nar salata
Sastojci (opciono, u zavisnosti za koliko osoba pravite):
Zelena salata
Matovilac
Rukola
Mandarine
Šaka nara
Klice bijelog luka
Klice cvekle
Za preliv:
Cijeđeni limun
Cijeđena narandža
Maslinovo ulje
Med
So
Krupno mljeveni šareni biber
Jabukovo sirće
Senf (opciono)
Priprema:
Prvo pripremite preliv. Sve sastojke uspite u teglicu i dobro izmješajte kašikom, ili promućkajte.



Nakon toga u zdjelu prvo stavite očišćene zelenu salatu, matovilac i rukolu, začinite prelivom i izmješajte. Servirajte u tanjir, te pospite prvo voćem, pa klicama. Ovu salatu možete obogatiti I sa malo nasjeckanih oraha ili čia sjemenki.

Nadamo se da smo vas inspirisali i motivisali da nar uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu i uživate u okusima koje donosi ova jesenja voćka.