ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

21-06-2017

Saradnja Morskog dobra i Pomorskog fakulteta iz Kotora

Direkor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i dekan Pomorskog fakulteta iz Kotora prof.dr Danilo Nikolić potpisali su danas Ugovor o izradi Studije o objektima obalne/pomorske infrastrukture i vodenog saobraćaja na teritoriji budvanske rivijere.

Ugovor se odnosi na analizu i sintezni prikaz postojećeg stanja objekata i načina funkcionisanja pomorskog saobraćaja i organizaciju službi na području Budve.

Analiza postojećeg stanja obuhvata luku Budva (zahvat kopno i akvatorijum), broj postojećih vezova, pristaništa, privezišta, ponti, pontona i sidrišta, kao i namjenu i organizaciju prostora komunalnih i komercijalnih vezova, kao i vezova za privredna vozila.

Jedan od aspekata analize obuhvatiće i planirane intervencije/izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih u skladu sa programima i projektima za izgradnju i postavljanje objekata obalne infrastrukture, prostorno planska dokumenta (državna i lokalna), plan privremenih objekata i strategije i studije postojećih projekata.

Predmet ugovora je i sveobuhvatna analiza priobalnih plovidbi, odnosno način funkcionisanja linijskog saobraćaja, izletničkih tura, taksi prevoza, saobraćaj plovila na vodeni mlazni pogon i sl.

Pomorski fakultet iz Kotora sprovešće i analizu mogućnosti i sačiniti predloge potrebnih mjera na unapređenju obalne infrastrukture i organizacije saobraćaja u smisli kratkoročnih i dugoročnih mjera i aktivnosti.

Neke od njih su predlog izvođenja novih batimetrijskih premjera radi ažuriranja sadržaja pomorskih karata i nautičkih planova gdje za to postoji potreba; definisanje granica sidrišta za male brodove (prvenstveno za nautička plovila), preporučenih ruta, eventualnih zona zabranjenih za plovidbu i sidrenje, damping zona i njihov prikaz na pomorskim kartama; analiza karakteristika talasa, morskih struja i morskih mijena u datoj akvatoriji na osnovu postojećih podataka i ocjena njihovog uticaja na sigurnost plovidbe i posljedice zagađenja; izmjene i dopune postojećih propisa i donošenje novih (nedostajućih); unapređenje organizacione strukture; osnove Programa organizacije pomorskog saobraćaja, te mjere unapređenja zaštite mora od zagađenja

Ugovorena vrijednost ovog istraživačkog projekta iznosi 19.950,35 eura.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Pomorski fakultet potpisaće narednog mjeseca i Ugovor za izradu eleborata studije pririodnih uslova za formairanje vezova na bovama u zoni budvanskog i tivatskog zaliva.