ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

23-01-2018

Roditelji nezavodovoljni sistemom osnovnog obrazovanja

Roditelji u Crnoj Gori nezadovoljni su sadašnjim sistemom osnovnog obrazovanja koji, na osnovu njihovog mišljenja iskazanog u online upitniku udruženja Roditelji čiji su rezutati juče predstavljeni, u mnogo čemu mora da se mijenja.

Udruženje Roditelji, podstaknuto raspravama o osnovnom obrazovanju i kometarima roditelja posebno nakon početka školske 2017/2018. godine, odlučilo je da sastavi uputnik o temama koje u ovom trenutku smatra važnim iz ove oblasti i da provjeri stavove roditelja.

"Roditelje u Crnoj Gori malo ko šta pita kada je riječ o obrazovanju njihove djece, iako bi njihovi stavovi mogli da doprinesu i kvalitetu i zadovoljstvu nastavom. Nezadovoljstvo je prisutno u puno oblasti i vjerujemo da će se upavo zbog toga ovi stavovi ozbiljno shvatiti", pojasnila je Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji na konferenciji za novinare u PR centru, koji je podržao predstavljanje rezultata upitnika.

Roditelji smatraju da u situacijama kada dođe do vršnjačkog nasilja ni roditelji ni škola ne postupaju adekvatno. Dakle, nije da vide samo krivca u školi nego su svjesni da u tome treba mijenjati i ulogu roditelja.

Potvrdilo se i mišljenje o nepovjerenju u savjete roditelja, čija uloga definitivno mora da se mijenja. Veliko povjerenje u savjete roditelja ima svega 4% ispitanih.

Čak 91 odsto roditelja smatra da sve škole treba da imaju produženi boravak, a njihovi su odgovori potvrdili da ih sada nema u skoro polovini osnovnih škola. A i kada ga imaju to je najčešće samo za prvi razred.

Pitali su roditelje da li su njihova djeca od 1. razreda održavala časove fizičkog vaspitanja i gotovo 40 odsto njih je odgovorilo da nijesu.

Kako prenosi portal Roditelji.me iz udruženja Roditelji je najavljeno da će im odgovori iz upitnika biti značajna pomoć u zalaganju za promjenama u više oblasti, počev od vršnjačkog nasilja, odražvanja časova fizičkog vaspitanja, organizacije produženog boravka i da će na osnovu odgovora definisati naredne korake u ovoj oblasti.