ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

18-03-2020

Riža sa spanaćem: Zdravo i ukusno

U danima koji su pred nama kod kuće ćemo provoditi više vremena nego inače, stoga vam predlažemo da se posvetite kuvanju za svoju porodicu! Spoj lijepog i korisnog. Za danas smo vam pripremili recept za rižu sa spanaćem. Ovo jelo može se spremiti i u posnoj varijanti. Uživajte!

Sastojci:

160 gr pirinča sitnog zrna (Arborio ili kočanski)
1-2 kašike maslinovog ulja
1 kašika prženog luka (ili manja glavica sirovog)
900 ml supe od povrća (ili voda+dodatak jelima) )
100 - 120 gr smrznutog spanaća u listovima
po ukusu bibera i soli
malo rendanog muskatnog oraščića (opciono)
1 kašika putera
30 gr parmezana

Priprema:


1. U lončiću napraviti supu od vode i mlkevenog začinskog povrća (ili kocke po želji). Spanać izvadti iz friza i ostaviti na sobnoj temperaturi.

2. Na ulju propržiti luk (ili dodati kašiku već prženog luka). Kada luk svene dodati pirinač i njega miješajući propržiti oko jednog minuta da zastakli.. Uliti dvije kutlače vrele supe, smanjiti vatru i miješajući kuvati dok pirinač ne upije tečnost. Dodati nove 2 kutlače supe i nastaviti sa kuvanjem pirinča i dolivanjem supe dok zrna ne omeknu, ali da ostanu al dente (nekih petnaestak minuta, zavisi od pirinča).


3. Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodati u rižot spanać, promešati, posoliti, poboberiti i po želji začiniti rendanim muskatnim oraščićem. Kuvati da se sastojci lijepo sjedine, a rižot bude fino kremast. Sud skloniti sa vatre, dodati kašiku putera i energično ga umiješati ga u masu (to dodatno oslobađa skrob i dobije se baš kremasti rižot). Ubaciti i polovinu spremljenog parmezana i sve dobro promiješati.


4. Ostaviti jelo da odstoji minut-dva i odmah poslužiti kao predjelo sa ostatkom rendanog parmezana i uz čašicu vina.


Prijatno!