ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-09-2014

Rezultati analize kvaliteta morske vode

Analizom sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanje i rekreaciju na javnim kupalištima, koju je za potrebe Javnog preduzeća uradio Institut za javno zdravlje Crne Gore, sa ukupno 40 kupališta duž crnogorskog primorja, konstatovano je da je kvalitet vode na ukupno 36 kupališta bio odličnog kvaliteta tj. kategorije K1, na 2 kupališta kategorije K2, dok je kvalitet vode na 2 kupališta prelazio propisane granične vrijednosti.

Uzorci uzeti sa 7 kupališta na Velikoj plaži u Ulcinju imali su kvalitet K1 klase, dok je kvalitet vode na 2 kupališta („MCM beach“ i Mala plaža) bio zadovoljavajućeg kvaliteta K2.

Uzorci morske vode sa kupališta Utjeha, Žukotrlica, Sutomorska plaža i Čanj bili su K1 klase.

Kvalitet morske vode duž budvanske rivijere je bio odličnog kvaliteta tj. K1 klase, a analizirana je morska vode na kupalištima: Lučice, Petrovac, Kamenovo, 4 lokacije na Bečićkoj plaži, 2 lokacije na Slovenskoj plaži, Ričardova glava i 4 lokacije na plaži Jaz.

Takođe, morska voda je bila K1 klase na kupalištima u Herceg Novom (kupalište ispod „Vile Galeb“ , Novosadsko kupalište, centralna plaža u Meljinama, plaža u Njivicama, kupalište „Mirišta“ i kupalište „Stevuzo“ u Dobreču).

U opštini Tivat na 4 lokacije voda je bila odličnog K1 kvaliteta (kupalšte hotela "Plavi horizonti", Oblatno, Kalardovo i Ponta Seljanvo).

Na području opštine Kotor kvalitet morske vode na kupalištima Markov rt i Orahovac bio je K1 klase.

Na kupalištu Hotela „Palma“ u Tivtu, i „Žuta plaža“ u Kotoru, kvalitet vode je bio van propisanih granica. Kako su analize pokazale da je kvalitet morske vode na ovim lokacijama bio van kategorije, službenici Javnog preduzeća su o ovom obavijestili nadležne republičke i opštinske inspekcijske organe, obavijestili zakupce ovih kupališta koji su u obavezi istaći crveni zastavicu kao simbol nebezbijednog kupanja. Usled velikih kiša prošle sedmice i velikog dotoka bujica u more, pretpostavlja se da je došlo do povećane koncetracije bakterija u moru zbog čega je Javno preduzeće naručilo nova svakodnevna uzorkovanja i analiziranja kvaliteta morske vode na ovim lokacijama.

O novim rezultatima kvaliteta morske vode javnost će biti blagovremeno obaviještena.