ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-10-2018

Rast globalnog bogatstva 4,6 odsto

Ukupno globalno bogatstvo dostiglo je 317 hiljada milijardi USD, što predstavlja rast oko 4,6 odsto, pokazuju podaci Istraživačkog instituta Credy Swiss.

Prema podacima istraživanja, bogatstvo domaćinstava u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavlja da raste, prenosi B92.

Kina je u hijerarhiji globalnog bogatstva na drugoj poziciji, čime je pretekla Japan.

„Za godinu od objavljivanja posljednjeg izveštaja te banke do sredine godine, ukupno globalno bogatstvo uvećano je 14 hiljada milijardi USD na 317 hiljada milijardi USD, što predstavlja stopu rasta od oko 4,6 odsto“, pokazuju najnoviji podaci Izveštaja o globalnom bogatstvu.

„Takva stopa rasta je niža u odnosu na prošlu godinu, ali je veća od prosječne stope rasta poslije 2008. godine“, navodi se u izveštaju.

SAD su nastavile da bilježe neprekidan trend rasta bogatstva od globalne finansijske krize, uvećavajući globalno bogatstvo za još šest hiljada milijardi dolara.

Kako se navodi, ukupno i bogatstvo po odraslom stanovniku u SAD-u se nagomilavalo od 2008. godine.

"Kina je pretekla Japan po broju ultrabogatih pojedinaca u 2009. godini, ukupnom bogatstvu u 2011. godini i po broju milionera u 2014. godini. Bogatstvo po odraslom stanovniku u Kini sredinom ove godine je 47,81 hiljada USD i dalje je znatno ispod nivoa u Japanu 227,24 hiljade USD“, ocjenjuje se u izveštaju.