ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-11-2019

Radović: Da generacijama koje dolaze ostavimo bolji grad

Svečana sjednica Skupštine opštine Budve, upriličena povodom Dana opštine, 22. novembra – Dana oslobođenja Budve, održana je danas u hotelu Palas u Petrovcu. Svečanu sjednicu je otvorio i njome predsjedavao predsjednik Skupštine opštine, Krsto Radović.

Na današnji dan, jednako kao i svih prethodnih 75 godina, zahvalni smo požrtvovanju partizanskih odreda koji su hrabro branili i odbranili naš grad, kazao je Radović na početku Svečane sjednice.

On je istakao da se po prvi put, od kada je Petrovac u sastavu Opštine Budva, obilježava Dan oslobođenja u ovom mjestu.

"Ovo za mene ima posebnu simboliku. Proslava ideje o slobodi i tekovina narodno oslobodilačkog rata na današnji dan vratila se upravo na mjesto u kojem je i nastala. Prije 100 godina Petrovac je postao prva Opština na Balkanu u kojoj je pobjedila komunistička partija. Ponosan sam na moje petrovčane koji su prvi proneli ideju jednakosti i slobode, ljude koji su njegovali ideale i viziju bolje budućnosti. Radujem se proslavi ovog značajnog jubileja jer ona dolazi u pravi čas", istakao je Radović, dodajući da smo danas, nažalost, svjedoci raznih tendencija.

"Od prekrajanja istorije pa sve do otvorene glorifikacije fašizma. Zato važno da svako od nas sada zastane na trenutak i razmisli o svojoj ličnoj ulozi u današnjem društvu. Da razmisli o svojim korijenima, o Petrovcu koji je bio pionir antifašižma na Balkanu i o Budvi koja je iznjedrila borce koji su nam donijeli slobodu. Borce koji su se borili ne samo u Budvi i Crnoj Gori, nego su učestovali u oslobađanju i cijele Jugoslavije. Jer, dragi sugrađani, antifašistička borba je borba koja nikad ne prestaje! Naš je zadatak da štitimo njene osnovne tekovine: pravo na slobodu i pravo na jednakost. To su prava u kojima smo mi uživali i obavezni smo da ih ostavimo i našoj djeci", poručio je Radović.

Bez obzira na porijeklo, partiju ili društveno opredjeljenje, kako je dodao, mi moramo biti svjesni naše ljudske i moralne odgovornosti!

"Odgovornosti prema svakome građaninu Budve koji je izašao na izbore 2016. dao nam povjerenje da mi u svojoj najboljoj i najpoštenijoj namjeri donesemo odluke koje znače bolju budućnost Budve. Ja sam veoma ponosan na rezultate ostvarene u prethodne tri godine. Kada smo došli 2016. godine zatekli smo ponor; zatekli smo Budvu koja je dotakla dno i u prostornom i u društveno-ekonomskom smislu. Danas, 2019. godine Budva je opština koja normalno funkcioniše. Ali ovo nije kraj – ovo je tek početak. Početak naše borbe", nagalsio je on.

"Dok predsjedavam Skuštinom svojim najvažnijim zadatkom smatram da svakodnevno podsjećam odbornike, izvršne organe vlasti, ali i građane Budve, da je naša izričita obaveza, da se se borimo protiv krađa i korupcije, dvije užasne bolesti našeg današnjeg društva, da se borimo protiv napada na prostor i resurse Budve,
da se borimo za pravičnost prema svakom našem sugrađaninu,
da generacijama koje dolaze ostavimo bolji grad. Jer ovo su tekovine koje čuvamo i ovo je ta borba koja nikad ne prestaje", poručio je Radović.