ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

21-03-2020

Punjene posne paprike

Najjednostavnije je spremiti je na ulju, a kad je spremate za post na vodi, treba unijeti neke izmene, stoga pogledajte napomenu na kraju recepta.



Sastojci: Osam paprika, jedna šolja pirinča, jedna glavica luka, dvije šargarepe, jedna šaka oraha, jedna kašika brašna, so, biber, suvi začin, jedan dl kuvanog paradajza, jedan veći krompir i peršun.

Priprema:

Paprike operite i skinite peteljku pa izvadite sjeme.

Pirinač operite u nekoliko voda.

Propržite isjeckan luk na malo ulja.

Dodajte narendanu šargarepu i začine pa još malo propržiti. Orahe ovlaš izmrviti u avanu ili blenderu ili krupnije isjeckati.

Dodati pirinač i orahe pa na vrlo tihoj vatri kratko propržiti da se ne zalijepi za dno.

Ohladiti pa puniti svaku papriku do oko dvije trećine.

Zatvoriti kolutovima krompira.

Paprike poređajte uspravno u dublju šerpu. Nalijte vodom da ogreznu i kuvajte oko pola sata. Protresajte šerpu s vremena na vrijeme.

Sipajte brašno na malo toplog ulja pa zagrejte da pobeli.

Dodajte kuvani paradajz sos i vodu, pa začinite po želji. Vodite računa da sos ostane rijeđi, pa njime prelijte paprike i stavite ih da se još malo kuvaju ili ih zapecite u rerni.

Napomena: Ako spremate na vodi, možete da prvo malo prokuvate polovinu kuvanog paradajza sa opranim pirinčem, šargarepom, lukom i orasima. Dodajte i malo vode po potrebi, ali pazite da mješavina ostane veoma gusta. Začinite je i njome punite pripremljene paprike.

Za prelivanje, izmešajte kašiku brašna sa hladnom vodom, izmutite da nema grudvica i začinite pa dodajte u paprike u drugoj polovini kuvanja.








Izvor: Lepa i srećna
Foto: Shutterstock