ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-03-2020

Promocija knjige Jasenke Lalović „S ove bande moje gore“

Knjiga Jasenke Lalović “S ove bande moje gore”, u organizaciji Narodne biblioteke Budve, biće promovisana u četvrtak 12. marta u holu budvanske Akademije znanja, sa početkom u 19 časova.O knjizi će pored autorke govoriti Tanja Vujović, a fragmente iz djela čitaće glumica Dubravka Drakić. Moderatorka će biti Stanka Stanojević.

Rođena u Buljarici, Jasenka Lalović je osnovnu školu završila u Petrovcu, gimnaziju u Baru, a studirala je u Beogradu na Filozofskom fakultetu. Radila je na RTS-u, a danas živi i piše u Beogradu. Oduševila je čitalačku publiku sa prvim romanom „S one bande moje gore” koji je bio posvećen tradiciji, ljubavi i ženi.

Priče o pet crnogorskih djevojaka iz Crmnice, između dva rata i
njihove životne drame, smještene su uz Paštrovačku goru. Ispričane su autentičnim jezikom.

Nova knjiga, sličnog naziva, "S ove bande moje gore" nadovezuje se na prethodnu.

U povodu romana “S ove bande moje gore” istoričar Dejan Ristić između ostalog bilježi sljedeće:

“Jasenka Lalović je pokazala kuraž da kao književnica već svojim prvim delom pred čitaoce podastre čitav niz pitanja (čitaj: stereotipa) iz mnogovekovnog korpusa tradicijskih, konzervativnih i naizgled trajno definisanih odnosa žene i muškarca. Ona taj tradicionalni odnos neravnopravnosti pripadnika dva po svemu potpuno ravnopravna pola hrabro preispituje i razobličava na način koji svedoči o tome da su u mnogim životnim trenucima upravo žene te koje pokazuju neophodnu dostojanstvenost, kuraž, borbenost, plemenitost, mudrost, nežnost…”

Recenzent knjige, istraživač kulturne baštine Paštrovića, Dušan Medin u recenziji je zapisao:

„Iz bogate riznice zavičajne zaostavštine, oličene u arhaičnom i romanizovanom govoru, danas ne toliko čestim antroponimima, pomalo neobičnim toponimima, običajima i ritualima kojih se
patrijarhalna zajednica čvrsto držala, i, konačno, mentalitetu brđana i onih pri moru – nalik velikim književnim prethodnicima, Jasenka Lalović ispredala je klupko svojih "pripovijesti
crnogorskih i primorskih" ", zaključuje se u saopštenju Narodne biblioteke Budve.
Reklame