ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

07-04-2020

Preostali dio medicinske opreme stiže narednih dana

Preostali dio medicinske opreme koji nije mogao da bude smješten u avion biće dopremljen u Crnu Goru narednih dana, zajedno sa velikom količinom donirane opreme koju je crnogorska Ambasada u Pekingu primila od prijateljskih pravnih i fizičkih lica u Kini, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.


Foto: gov.me

"Radi cjelovitog informisanja javnosti, koja je protekla dva dana meta zlonamjernih tvrdnji o navodnom nestanku dvije tone medicinske opreme i raznih teorija zavjere, saopštavamo da je sva medicinska oprema koju je Crna Gora kupila za zaštitu zdravlja i života građana u posjedu naše zemlje i da je njen veći dio isporučen", kazali su iz Vlade.

Oni su podsjetili da je Nacionalno koordinaciono tijelo je na osnovu iskazanih potreba zdravstvenog sistema Crne Gore i zaposlenih u njemu koji su na prvoj liniji borbe protiv novog korona virusa, iniciralo preko Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore „Montefarm” nabavku određene rone iz Kine.

Kako su objasnili inicirana je nabavka 1,5 miliona hirurških maski, 170 hiljada maski tipa N95, 30 hiljada zaštitnih odjela, 20 hiljada zaštitnih naočara, hiljadu testova na korona virus, 150 toplomjera i 20 respiratora.

Iz Vlade su kazali da je na osnovu inicijalne informacije dobavljača o procijenjenoj težini i, što je u ovom slučaju važnije, zapremini robe, naručen odgovarajući transportni avion.


Foto: Printscreen

Navodi se da je u petak, 3. aprila u Pekingu, nakon obavljenih carinskih procedura, veći dio robe ukrcan u avion.

Iz Vlade su naveli da je masa ukrcane robe bila više nego dvostruko manja od granice nosivosti korisnog tereta, ali da je, budući da je riječ o robi male specifične težine, ograničenje predstavljala zapremina robe.

"Avio je utovaren do maksimuma zapremine teretnog prostora u što se javnost mogla uvjeriti sa fotografija i video snimaka objavljenih nakon slijetanja u Podgoricu", rekli su iz Vlade.

Oni su kazali da su, kako ograničenje nije predstavljala masa već zapremina, dobavljač i špediter informisali kupca da je avion maksimalno natovaren i da je njihova procjena da je riječ o 19 tona medicinske opreme.

"Vlada je objavila tu informaciju. Nakon što je avion već poletio ka Podgorici, preostala roba je popisana, izmjerena i uskladištena", navode iz Vlade.

Kako su rekli, na osnovu popisa i mjerenja preostale robe utvrđeno je da u avion nije ukrcano 19 tona, kako je bila prva procjena dobavljača i špeditera, već 17 tona medicinske opreme, što je i saopšteno javnosti nakon što je avion sletio.

"Na skladištu na aerodromu u Pekingu su ostale 392 kutije u kojima je 332 hiljade hirurških maski, 153,33 hiljade maski tipa N95, 1,85 hiljada zaštitnih odjela i dvije hiljade zaštitnih naočara", naveli su iz Vlade.

Oni su kazali da će preostali dio medicinske opreme koji nije stao u avion biti dopremljen u Crnu Goru narednih dana zajedno sa velikom količinom donirane medicinske opreme koju je crnogorska Ambasada u Pekingu primila od prijateljskih pravnih i fizičkih lica u Kini.

"Radi onih koji bi da upotpune ovo vrijeme nekom novom teorijom zavjere, spremni smo da rizikujemo i da informišemo da je, prema preliminarnoj procjeni, težina donirane opreme oko devet tona, a zapremina oko 49 m³", rekli su iz Vlade.

Navodi se da su u Nacionalnom koordinacionom tijelu zadovoljni činjenicom da se većina građana i pravnih subjekata, svjesna ozbiljnosti situacije u kojoj se cio svijet nalazi, striktno pridržava svih mjera propisanih radi zaštite zdravlja i života.

"Istovremeno, ohrabrenje, ali i dodatni podstrek predstsvlja činjenica da, prema istraživanju javnog mnjenja sprovedenog za potrebe Ujedinjnih nacija u Crnoj Gori 95 odsto građana iskazuje povjerenje prema našem radu i onome što preduzimamo. Izražavamo im poštovanje i zahvalnost", navode iz Vlade.

Oni smatraju da nastavak uspješnog suočavanja sa panedmijom novog korona virusa podrazumijeva zajedništvo, solidarnost i povjerenje, kako je to bilo i do sada.

"Nacionalno koordinaciono tijelo tome doprinosi odgovornošću i maksimalnom transparentnošću. Ne postoji niti može postojati ni jedan razlog za sumnje i imputiranja. To 95 odsto građana vidi i osjeća. Nema ničeg tajnog, nema nedostatka opreme, nema izgubljenih tona", zaključili su iz Vlade.






Izvor: Mina