ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

26-07-2020

Preminuo Piter Grin, jedan od najboljih gitarista prošlog vijeka

Jedan od najboljih rok i bluz gitarista preminuo je juče u 74. godini, u snu. Karijeru je počeo sredinom šezdesetih kao zamjena Erika Kleptona, u grupi Bluesbreakers Džona Majala, a zatim je lično osnovao još legendarniju grupu Fleetwood Mac. Napisao je rok klasike "Black Magic Woman", "Albatross" i "Oh Well"...


Piter Grin, Foto: Getty Images

Sredinom sedamdesetih, nakon desetak izuzetnih albuma, Piter Grin napušta bend zbog velikih problema sa narkoticima i promjenljivog ponašanja (više izvan scene nego na sceni). Nestabilna psihička stanja pratila su ga do kraja te dekade, ali i kasnije, dok se sporadično vraćao muzici na solo albumima.

Ukratko, njegova životna priča nalik je priči Sida Bereta i Pink Floyda, a sličnost je i da je Fleetwood Mac ostvario ogroman komercijalni uspjeh tek nakon odlaska kultnog gitariste, posebno albumom "Rumours" iz 1977. godine. Za razliku od kolege "Ludog dijamanta" koji se potpuno povukao iz javnosti, Grin je nastavio da nastupa i svira u poznijim godinama, od sredine devedesetih u bendu Peter Green Splinter Group.

Usprkos svemu, smatra se jednim od najznačajnijih i najtalentovanijih gitarista prošlog vijeka, koji se tokom eksplozije inventivnosti i kreativnosti rok muzike popeo na sam vrh, na kome nažalost nije predugo ostao.








Izvor: Stereoart.me