ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

29-03-2020

Preminuo koreograf Draško Savković

Dugogodišnji koreograf i umjetnički rukovodilac Folkornog ansambla KIC-a "Budo Tomović" Draško Savković, preminuo je juče u 74. godini.

Foto: KIC "Budo Tomović"

"Bio je čovjek koji je generacije i generacije mladih ljudi širom Crne Gore učio prvim koracima folklornih igara, šireći na taj način i ljubav prema kulturnoj baštini, muzici, plesu, narodnim nošnjama, druženju, putovanjima. Ostaće u najljepšem sjećanju kako zaposlenih u Domu omladine, odnosno KIC-u "Budo Tomovic" tako i brojnih folkloraša našeg ansambla po svom prepoznatljivom talentu, ljubavi i pregalaštvu, kao i po sjajnim rezultatima koji su trajna vrijednost -srca kulture grada- i najstarijeg podgoričkog folklornog ansambla", saopšteno je iz KIC-a "Budo Tomović".

Draško Savković je bio diplomirani etnolog i jedno od najvećih imena crnogorskog folklora. Rođen je 19. decembra 1945. godine u Podgorici, završio Gimnaziju u svom rodnom gradu, pa diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Katedri za etnologiju. Od 1984. bio je umjetnički rukovodilac folklornog ansambla KIC-a, gdje je radio do penzionisanja 2008. godine.

Sa ovim ansamblom postiže značajne rezultate, između ostalog osvaja drugo mjesto na svjetskom festivalu folklora u Dižonu u Francuskoj 1986. Izdaje 2005. godine knjigu pod nazivom "Narodne nošnje, igre i pjesme u Crnoj Gori", koja će u kolaboraciji sa Slovenskom katedrom na kalifornijskom Univerzitetu UCLA biti editovana kao prva studija o crnogorskoj umjetnosti koja će se naći u biblioteci ovog čuvenog Univerziteta. Zajedno sa sinom Goranom 2006. godine osniva KUD "Crvena stijena" u Tološima. Jedan je od osnivača i prvi predsjednik Udruženja folklornih ansambala Crne Gore.

Neke od njegovih najboljih koreografija su: "Crnogorsko oro", "Crnogorka", "Vrsuta", "Albanske igre" i "Vranjanska svita".

Sahrana je obavljena u krugu porodice.