ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

09-10-2015

Predstavnici Opštine Budva i TOB-a na 48. Sajmu turizma u Novom Sadu

U okviru 48. Sajma turizma u Novom Sadu, danas je na izložbenom prostoru Turističke organizacije Budva organizovan koktel, na kojem su se brojnim predstavnicima medija iz Vojvodine i Srbije uopšte, obratili doc. dr Srđa Popović, predsjednik Opštine Budva, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Dušan Kovačević, dir. EXIT festivala, Aleksandar Armenko, zamjenik dir. TOB-a i Blažo Radoman, v.d. dir. JU "Grad teatar".

"Ono što povezuje Crnu Goru i Vojvodinu, ali i Budvu i Novi Sad, čije pobratimstvo datira od 1996. godine, jesu brojne tradicionalne kulturne i istorijske veze, posebno kolonizacija nakon II svjetskog rata, kada je veliki broj naših Budvana naselio Kovin, Vrbas, Feketiće i još mnoge gradove u Vojvodini. Ove godine televizijska emisija "Na dva mora", u realizaciji RTV Budva i RTV Novi Sad, povezala je naš plavi Jadran i vaš plavi Dunav, a sa ponosom ističemo i festival "Sea Dance", ljetnji ogranak EXIT festivala, koji je prepoznat i kao manifestacija od državnog značaja. Možemo da najavimo uskoro i potpisivanje Sporazuma o dugoročnoj saradnji na period od 10 godina, koje će uslijediti prije Dana opštine Budva" - istakao je predsjednik budvanske Opštine doc. dr Srđa Popović.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, istakao je izuzetno dobru saradnju Budve i Novog Sada, ali i saradnju između dvije države, najavljujući da se Novi Sad priprema za završnicu kandidature za Omladinsku prijestonicu Evrope za 2018. godinu, ali i apliciranje za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, gdje će gradu jedan od strateških partnera biti upravo EXIT festival i ljudi iz EXIT fondacije. Vučević je naglasio značaj SEA DANCE festivala koji se održava u Budvi, upravo kao dobar nastavak jedne plodonosne saradnje.

Dušan Kovačević, dir. EXIT festivala je govorio o benefitima SEA DANCE festivala za Budvu i Crnu Goru i o pripremama za treće izdanje naredne godine, koje su već započele, kada se očekuju još veća i značajnija muzička svjetska imena.

"Srbija i Vojvodina su naša strateški najvažnija tržišta" - istakao je zamjenik dir. Turističke organizacije Budva, Aleksandar Armneko i dodao da "Budva mnogo toga može da ponudi tokom svih 12 mjeseci i da će gosti iz Novog Sada i cijele Vojvodine biti, kao i uvijek, dobro došli na novogodišnje svečanosti, koje će i ove godine u Budvi, biti najglamuroznije u regionu".

O saradnji Vojvodine i Budve u oblasti kulture je govorio Blažo Radoman, v.d. dir. JU "Grad teatar", ističući tokom poslednje tri decenije dobre veze koje su uspostavljene sa brojnim pozorištima iz Novog Sada, Sombora i Zrenjanina.

U okviru 48. Sajma turizma u Novom Sadu dodijeljeno je i 137 nagrada za specijalni kvalitet u različitim oblastima turizma, među kojima su privrednici iz Crne Gore osvojili 22 nagrade, a priznati ugostitelji i privrednici iz Budve 7 zlatnih nagrada.

Predsjednik Opštine Budva je, zajedno sa dr Majom Timotijević, šeficom Službe za ocjenu kvaliteta, dodijelio specijalna i vrhunska priznanja za ocjenu kvaliteta.