ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

11-05-2019

Predstavljena monografija „Kulturna istorija Paštrovića“

U četvtak, 9. maja, u 19 časova u kinosali Spomen doma „Crvena komuna“, Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ organizovalo je predstavljanje monografije „Kulturna istorija Paštrovića“, autora prof. dr Nikole Samardžića, dr Mile Medigović Stefanović, dr Zlate Marjanović i doktoranda Dušana Medina.

Promocija je bila održana u okviru Međunarodne multidisciplinarne naučne konferencije „Nematerijalna kulturna baština Paštrovića: Budućnost tradicije & tradicija za budućnost“, koju organizuje Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ u saradnji sa Centrom za istraživanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama – CIRTIP iz Kolašina.

Konferencija se ralizuje od 8. do 11. maja ove godine.

Nakon svečanog otvaranja Konferencije u Spomen domu „Reževići“ u srijedu, u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu izlaganjima je u četvrtak prethodilo plenarno predavanje Petra Perovića (Petrovac): Porijeklo obrazaca narodnog stvaranja, nakon čega su uslijedila izlaganja Milice Martić (Ministarstvo kulture Crna Gora): Uloga muzeja u zaštiti i očuvanju nematerijalne kulturne baštine Crne Gore, mr Milice Nikolić (Kancelarija za UNESKO Ministarstva kulture Crna Gora): O prvoj nominaciji Crne Gore za upis na UNESKO-vu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, prof. dr Ljiljane Gavrilović (Etnografski institut SANU, Beograd) i prof. dr Dragane Radojičić (Etnografski institut SANU, Beograd): Nematerijalno kulturno nasleđe Paštrovića: bottom-up model, prof. dr Dragice Panić Kašanski (Akademija umjetnosti, Banja Luka): Geneza veze, mreže i značaja tri mala arhiva nematerijalnog kulturnog nasljeđa, Dušana Medina (OJU „Muzeji“ Kotor): Istraživanje, zaštita i popularizacija nematerijalne kulturne baštine Paštrovića i prof. dr Rada Ratkovića (Fakultet za biznis i turizam, Budva): Izazovi turističke valorizacije nematerijalne kulturne baštine Paštrovića.

Tokom poslijepodneva posjetioci su bili u prilici da čuju izlaganja: prof. dr Vasilja Jovovića (Bogoslovija „Sveti Petar Cetinjski“): Religija kao dio identitetskog određenja Paštrovića, mr Lucije Đurašković (JU Muzeji i galerije Budve): O kultu Svetog Stefana Prvomučenika u Paštrovićima, Jasminke Grgurević (Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore – PO Kotor): Kult Svetog Hristifora i kult Svetog Spiridona, Marije Crnić Pejović (Herceg Novi): Crkvene svečanosti u Boki Kotorskoj: druga polovina XIX i prva polovina XX vijeka i Dobrile Vlahović (Ministarstvo kulture Crna Gora) Vještina i tradicija ikonopisanja.

Monografija „Kulturna istorija Paštrovića“ je publikovana u izdanju renomirane izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u okviru edicije ,,Vrt”, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Recenzenti monografije su akademik Branislav Mitrović, prof. dr Bojan Žikić, dr Miroslav Luketić i prof. maestro Bojan Suđić. „Kulturna istorija Paštrovića“ podjednako na stručan i popularan način osvjetljava osobenosti paštrovskog kulturnog prostora kroz minule epohe. Vremenski raspon tema koje se obrađuju počinje sa srednjim vekom, kada se patrijarhalno paštrovsko biće formira kao kompaktna plemenska zajednica, a završava se Drugim svjetskim ratom koji uspostavlja novi poredak, kako u svijetu, tako i na ovom malom primorskom pojasu.

Na promociji su govorili Dušan Medin, dr Zlata Marjanović, Davor Sedlarević i Zorica Stablović Bulajić.

Dušan Medin, koordinator konferencije i jedan od autora monografije, inače direktor Opštinske javne ustanove „Muzeji“ u Kotoru, govorio je o sadržaju ove monografije, a na kraju svog govora pročitao je jednu od verzija „Dobre molitve“, koja se tradicionalno držala nevjestama u Paštrovićima.

Dr Zlata Marjanović, etnomuzikološkinja iz Pančeva, inače višegodišnji istraživač i rukovodilac brojnih etnografskih i etnomuzikoloških terenskih istraživanja ne samo Paštrovića, već i Spiča, Budve, Grblja i cijele Boke Kotorske, govorila je o istraživanjima koja je sprovodila u ovim krajevima, a dio kojih krasi i ovo reprezentativno izdanje.

Sprecijalista vaspitač tradicionalnih igara, Davor Sedlarević, iz Centra za kulturu Kolašin, se osvrnuo na plesnu/igračku tradiciju Paštrovića kojoj je autorka, dr Marjanović, posvetila značajan dio poglavlja.

Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i direktorica izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, objasnila je proces nastanka ove monografije od momenta kada ju je jedna od autorki privukla svojim istraživanjem o Paštrovićima, preko procesa okupljanja autorske ekipe, pa sve do njenog objavljivanja, saopšteno je iz Društva za kulturni razvoj „Bauo.“