ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-09-2019

Predstavljanje knjige "Kotorski misal" na Trgu između crkava

Na programu III književnog festivala "Ćirilicom" večeras će od 21 čas na Trgu između crkava u Starom gradu biti predstavljena knjiga "Kotorski misal“.

Ovo istorijsko izdanje monografije „Kotorski misal“, paleografski je obradila, i raščitala, u Berlinu, dr Lenka Blehova Čelebić, a objavilo Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Pored ove naučnice na promociji će govoriti: Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI, pjesnik i poslanik u Skupštini Crne Gore, zatim Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i izdavač i Gojko Čelebić, autor dugometražnog filma „Kotorski misal“ snimljenog u NJemačkoj.

„Kotorski misal" jedna je od najstarijih knjiga na tlu Crne Gore. To je knjiga bogoslužbi i rekvijema za mrtve što potvrđuju i imena 143 Kotoranina koji su platili zadušnice unesene u Misal na margini.

Dospjela je u crkvu Sv. Jakova od Lođe u Kotoru oko 1200. godine. Tu je služila u crkvenoj upotrebi nekih 600 godina, da bi početkom 19. vijeka došla u Njemačku gdje se i danas čuva. Dr Lenka Blehova Čelebić našla je jedini primjerak u Berlinu, obradila ga paleografski, sravnila sa Biblijom (Kotorski misal sadrži citate iz 73 biblijske knjige) i priredila ga za štampu sa kritičkim aparatom.

„Kotorski misal" je danas izložen u Državnoj biblioteci u Berlinu i kategorisan kao manuskript svjetske klase i najviše kulturne vrijednosti.