ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

19-10-2019

Prava Crna Gora Budva: Po svaku cijenu spriječiti devastaciju ostrva Sveti Nikola

Nakon jučerašnjeg uplovljavanja višenamjenskog istraživačkog broda koji se ukotvio nedaleko od ostrva Sveti Nikola, a koji je prema dostupnim informacijama angažovan od strane jednog investitora da ispita rog podmorskog kabla, Prava Crna Gora više nema nikakvu dilemu da tajkunski kapital namjerava da se svom silom obruši na posljednju neizgrađenu oazu - naše ostrvo, saopšteno je iz budvanskog Inicijativnog odbora Prave Crne Gore.


"Kao što građani Budve već znaju, u ubrzanoj proceduri je izrada prostornog plana koji će važiti narednih 10 godina, a kojim država planira da betonira i proda za sitan interes krupnom kapitalu. U pripremi je uništavanje Školja, Buljarice, Miločera - iza naših leđa. Naš prostor se okupira od strane onih koji treba da ga zaštite - odnosno države", navode u saopštenju.

Kako dodaju, oni smatraju da je sramno što Skupština Crne Gore nije htjela ni da diskutuje o peticiji koju je potpisalo preko 5000 građana, 5000 ljudi koji su jasno i glasno dali svoj glas PROTIV urbanizacije ostrva.


"Zato danas otvoreno pozivamo - ne više institucije koje su zarobljene Šinavatrinim interesom, već Delegaciju EU i sve međunarodne institucije da se uključe u zaustavljanje ovog pohlepnog pohoda na naše prirodne resurse.
Odbranu ostrva smatramo stoga, vrhunskin patriotskim činom ali i potrebom da se odluke o našem prostoru donose u Budvi a ne u Podgorici. Jer očigledno je da naša država od nas uzima najvrijednije a nama ne uspijeva ni put kroz Lastvu napraviti decenijama iako smo ga kroz razne dažbine tri puta otplatili. Prava Crna Gora poziva sve građane Budve i ljude dobre volje da zajedničkim snagama zaustavimo devastirajući pohod na ostrvu. Zbog nas, naše prošlosti - za našu budućnost", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju članovi Inicijativnog odbora Prave Crne Gore Budva, Vedran Slovinić i Mile Vejnović.