ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

01-06-2020

Prava Budva: Odbrana Budve polazna tačka ka konačnom slomu režima

Inicijativni odbor Prave Crne Gore Budva je juče u svom užem sastavu održao sastanak na kom su prisustvovali predsjednik partije Marko Milačić i Politički direktor Željko Savović, a povodom osvrta na aktuelnu političku situaciju u Budvi, kao i organizacije daljih aktivnosti budvanskog odbora Prave Crne Gore, navodi se u saopštenju.



"Pored toga što su odbornici vlasti u Budvi izvojevali političku pobjedu, ovo je takođe i velika pravna pobjeda, jer su na terenu zakonskih propisa, koje je politika DPS-a režirala da njima idu na ruku, a koji otvaraju prostor za njima svojstvene političke manipulacije, ipak našli način da sačuvaju izbornu volju građana Budve. Paralela se može povući sa slučajem vladike Joanikija, kada je njegov advokatski tim pronašao pravni osnov da Vladika sa sveštenstvom mora biti pušten nakon isteka 72 sata policijskog zadržavanja. Ova pobjeda u Budvi podstrek za cijelu Crnu Goru. Đukanović će na teritoriji cijele zemlje proći onako kako je prošao u Budvi prije nekoliko dana." istakao je Predsjednik Marko Milačić.

Predsjednik Inicijativnog Odbora Prave u Budvi, Aleksandar Franeta, istakao je da je aktuelna budvanska vlast pokazala čvrsto jedinstvo u odbrani izborne volje građana, te da ključeve grada nipošto ne mogu ponovo vratiti u ruke onih koji su opštinu Budva, kao nekada najbogatiju u Crnoj Gori, doveli do finansijskog kolapsa. Kako je dalje naveo Franeta, više je nego jasno kako DPS zajedno sa svojim satelitima više nema šta da traži u Budvi, te da će na sledećim izborima kao potvrdu navedenog doživjeti potpuni fijasko.

Član Inicijativnog Odbora Luka Liješević kazao je da aktuelna vlast u Budvi čvrsto drži jedinstvo u trenutku kada se izvršio atak na izbornu volju građana, dok nažalost u normalnim uslovima je bilo problema u međusobnim odnosima. Prava Crna Gora želi da bude čvrst integrativni faktor koji će jedinstveno, zajedničkom borbom nastupati u borbi protiv DPS-a.

Prema navodima Prave, u političkim kuloarima u gradu se pojavljuju informacije da, kako poručuju, kriminalna organizovana grupacija iz DPS-a nikako ne može da se pomiri sa načinom na koji su odbornici aktuelne vlasti uspjeli osujetiti sramotan napad onih koji ne mare za interese grada.

"Onih koji isključivo teže tome da se dokopaju pozicija i blizini opštinske kase, istih oni koji najavljuju da bi prioritetno skinuli blokadu sa opštinskog računa, što je samo pokazatelj da je navedena ništa drugo do politički pritisak na aktuelnu vlast u našem gradu."

Naime, nastavljaju iz Prave, očito je da se, kako su naglasili, pokušava izvesti pravna vratolomija.

"Na osnovu koje bi održali paralelnu sjednicu Skupštine opštine Budva, na kojoj bi nastojali pribaviti lažni legitimet za svojevrstan puč i prisilno preuzimanje ključeva našeg grada", dodaje se u saopštenju.

Navode da treba znati da po Statutu Opštine Budva odbornici mogu da sazovu samoinicijativno sjednicu samo u slučaju da predsjednik Skupštine ne sazove sjednicu u roku od 15 dana od podnošenja inicijative, odnosno da se Skupština odredi u roku od 30 dana.

"A Krsto Radović kao njen predsjednik je ispoštovao tu Statutarnu odredbu, tako da jedini način da se Skupština odredi po inicijativi koju potpiše minimum trećina odbornika je da se ponovo ista podnese Skupštini. Svaka paralelna sjednica koja bi se održala bez poštovanja odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi i važećeg Statuta Opštine Budva ne bi bila pravno valjana kao ni odluke koje bi proishodile iz takve sjednice" kazao je član Inicijativnog Odbora Budva, Jovan Radonjić.