ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

07-10-2020

Poziv za prijavljivanje filmova za nagradu Oskar

Ministarstvo kulture pozvalo je domaće filmske producente da do 1. novembra prijave film za izbor crnogorskog kandidata za 93. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je film prvo javno prikazan u Crnoj Gori u periodu između 1. oktobra prošle i 31. decembra ove godine, kao i da je prvi put javno prikazan u domaćem komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu.

"Film koji u bilo kojoj verziji bude imao javno prikazivanje ili distribuciju u nebioskopskom kontekstu prije prvog bioskopskog prikazivanja, neće biti prihvatljiv za učešće", kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, uslovi su i da je tokom prikazivanja film reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način, i da je snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

"Kao i da je producent u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima, što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata", dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Na javni poziv se, kako su pojasnili, može prijaviti i film koji je zbog pandemije korona virusa i prethodne obustave rada bioskopa u Crnoj Gori bio prikazan putem uglednog servisa za komercijalnu striming distribuciju ili putem VOD platforme, pod uslovima iz specijalnih pravila Akademije.

Kompletna dokumentacija podnosi se do 1. novembra neposredno arhivu Ministarstva, ili poštom na adresu Ministarstvo kulture, Njegoševa 83, 81250 Cetinje, sa naznakom - Selekcionoj komisiji za nagradu Oskar.

"O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija na osnovu specijalnih pravila za 93. nagradu Američke akademije i pravila Ministarstva kulture. Rezultati konkursa biće javno objavljeni", kaže se u saopštenju.


(MINA News)