ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

15-03-2019

Pozdrav iz Budve - legenda o budvanskoj balerini

Na ulazu na najpoznatiju budvansku gradsku plažu Mogren, u istom stavu, izlivena u bronzi već decenijama stražu nad plavom pučinom čuva poznata balerina.

Skulptura je postala simbol Budve i jedna je od glavnih turističkih atrakcija, gotovo da ne postoji turista, a i mještanin koji se makar jednom nije uslikao kraj čuvene mogrenske balerine.

Kada krenete stazom od Starog grada ka predivnoj plaži Mogren, već negdje na početku sačekaće vas ovaj popularni simbol Budve, koji je djelo beogradskog vajara Gradimira Aleksića.



Sa starogradskim zidinama i čuvenom plažom Ričardova glava u svojoj pozadini oduvijek se nalazila kao idealan motiv za raglednice poslate iz ovih krajeva uz nezaobilazne riječi: " Pozdrav iz Budve!"

Aleksićeva skulptura, inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o djevojci koja je bila vjerena za mornara, koji je otplovio na dalek put ne bi li zaradio za zajednički život sa njom. Nikada se više nije vratio, a djevojka mu je ostala vjerna i svako jutro je dolazila do ove stjene, kako bi posmatrala more.

Čekala ga je godinama, sve dok je jednog jutra nijesu našli mrtvu na stijeni na kojoj se danas nalazi čuvena statua.