ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

26-02-2020

Poslije 500 godina od smrti, Da Vinči fascinirao više od milion posjetilaca Luvra

Izložbu posvećena 500. godišnjici smrti renesansnog majstora Leonarda Da Vinčija u pariskom muzeju "Luvr", posjetilo je 1,1 miliona ljudi, saopštila je uprava te kulturne ustanove.


Foto: Christophe Petit Tesson, EPA-EFE

Sa 1.071.840 posjetilaca, riječ je "o apsolutnom rekordu za Luvr", naveli su iz muzeja i dodali da je prethodni rekord sa 540.000 posjeta bila izložba posvećena slikaru Eženu Delakroa.

"Divno je što 500 godina poslije njegove smrti, Da Vinči i dalje fascinira veliku publiku. Danas sam ponosan na dve stvari. Prvo, jer smo uspjeli da okupimo najveći broj njegovih djela, a drugo, publika je bila brojna i tako različita", rekao je direktor "Luvra" Žan-Lik Martinez.


Foto: Christophe Petit Tesson, EPA-EFE


Izložba, koja je počela 24. oktobra, mogla je da se posjeti samo sa ulaznicama rezervisanim unaprijed.

Izložba je obuhvatala više od 150 radova italijanskog majstora. Iz Italije je pozajmljeno pet djela i dvije kopije djela Da Vinčija.

Pored "Vitruvijevog čovjeka", izloženog u Veneciji, "Luvru" su pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dve kopije njegovih dela izloženih u Firenci.

"Luvr" ipak nije uspio da ubijedi misterioznog vlasnika djela "Salvator Mundi" da ga pozajmi. "Salvator Mundi" je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj cijeni od 450 miliona dolara 2017. godine.

Pored čuvene "Mona Lize", poznate i kao "Đokanda", "Luvr" ima još četiri Da Vinčijeva djela – "Madona u stijenama", "Sveti Jovan Krstitelj", "Portret dame" i "Bahus". Te slike su restaurirane prije šest godina.

Izvor: Nedeljnik