ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-05-2020

Poezija Dragane Tripković u izdanju prestižne austrijske izdavačke kuće

Poezija crnogorske pjesnikinje Dragane Tripković našla se u antologiji "Circle Surface Sun – From Somewhere in the Mediterranean" (Kružna površina Sunca. Odnekud na Mediteranu), u izdanju prestižne austrijske izdavačke kuće "Schlebrügge.Editor" za umjetnost, arhitekturu, dizajn i teoriju.


Foto: Otvoreni kulturni forum

Kako je saopštio Otvoreni kulturni forum, u knjizi su se našla 22 umjetnika iz Mediteranske regije, a izdanje su priredili Irena Eden i Stjin Lernout. Uvodni tekst za antologiju potpisuje Juan Canela, a među ostalim autorima su Salah Badis (Alžit), Efe Murad Balikҫioğlu (Turska), Najwa Binshatwan (Libija), Valérie Cachard (Liban), Antoine Cassar (Malta), Anat Einhar (Ozrael), Wagdy El-Komy (Egipat), Laura Ferrero (Španija), Anja Golob (Slovenija), Soukaina Habiballah (Maroko), Jazra Khaleed (Grčka), Arian Leka (Albanija), Mazen Maarouf (Palestinska teritorija), Senka Marić (Bosna i Hercegovina), Marwa Melhem (Sirija), Nora Nadjarian (Kipar), Kamel Riahi (Tunis), M.G. Sanchez (Gibraltar), Olja Savičević-Ivančić (Hrvatska), Igiaba Scego (Italija), Thomas Vinau (Francuska).

Autori su pisali formom autobiografskog eseja, komentara, pozije ili filozofskog razmišljanja – a tekstovi artikulišu jednu ili drugu stranu posebnog svjetla koje objedinjuje Mediteransko područje. Publikacija je dizajnirana kao knjiga umjetnika, a predstavlja tekstove na engleskom jeziku i na izvornim jezicima. Fotografska serija Irene Eden i Stijna Lernouta o temama mora i svjetlosti oblikuje atmosfersu teksta i dokumentuje instalativni i ilustrativni način na koji se ovi umjetnici bave tom tematikom.


Foto: Portal RTCG

Ova antologija, kako se navodi, postavlja početnu tačku u kritičkom promišljanju Alberta Kamija o Evropi u njegovo vrijeme i njegovoj mediteranskoj utopiji solidarnosti i jednostavnosti, u kojoj svjetlost i sunce igraju glavnu ulogu. U trenutnim ekonomskim, ekološkim i humanitarnim krizama čini se da je ideja o uključivoj mediteranskoj Evropi utemeljenoj na kulturnoj raznolikosti uništena u korist nacionalističkih interesa, ekonomske izolacije i populističke ideologije koja podstiče mržnju i strah. U ovom podneblju, mogućnost ponavljanja Kamiove "solarne misli" kao "umjetnosti življenja u katastrofalnim vremenima" stekla je novu bitnost hitnost. Tako autori istražuju današnjicu posmatrajući mediteranske obale kao mitološko porijeklo Evrope. "Circle Surface Sun" okuplja glasove iz različitih mjesta i bezbroj perspektiva u pokušaju otvaranja transnacionalnog dijaloga o prelasku granice između zemalja i kontinenata i stvaranja prostora za zajednicu i zajedničko razmišljanje.

Irena Eden, rođena 1974. u Hamburgu, i Stijn Lernout, rođen 1972. u Antverpenu, žive i rade u Beču. Studirali su vajarstvo i projektnu umjetnost na Univerzitetu likovnih umjetnosti i dizajna Muthesius u Kielu, Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (BiH) i Umjetničkoj akademiji Weißensee u Berlinu. Njihovi su radovi bili izloženi na samostalnim i kolektivnim izložbama u mnogim evropskim zemljama. U sklopu istraživanja mediteranskih kultura trenutno organizuju izložbu u Kunstverein Konstanz, u okviru koje će biti izvedeni audio snimci tekstova iz ove knjige koje su pročitali glumci Maria Lohn i Jesse Inman.


Izvor: Portal RTCG