ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

04-09-2015

Počinju pregovori o povećanju plata

Sindikat prosvjete danas će početi pregovore sa Ministarstvom prosvjete o povećanju zarada prosvjetnim radnicima. Kako je Pobjedi rekao predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević, iznos traženog povećanja definisaće kada se završi rad zajedničkih komisija po školama.

Sindikat prosvjete predao je resoru Predraga Boškovića Nacrt novog kolektivnog ugovora, kojim traži povećanje plata prosvjetnim radnicima na osnovu korekcije koeficijenata. Pregovorima će se definisati i novi kolektivni ugovor čiji je nacrt nedavno predat Ministarstvu prosvjete.

Pavićević je istakao da su komisije Sindikata i nadležnog ministarstva nastavile da rade u svim školama na teritoriji Crne Gore, kako bi se sredila oblast raspodjele časova i dopune normi nastavnicima koji imaju ugovore na neodređeno.

"Kontinuirano pokušavamo da poboljšamo uslove i primanja zaposlenih. Danas počinjemo razgovore sa Ministarstvom prosvjete, jer će uskoro početi da se priprema budžet za narednu godinu kada je obrazovanje u pitanju, a mi ćemo tražiti da povećanje plate bude sastavni dio. U Nacrtu kolektivnog ugovora smo naveli koliko bi plate trebalo da budu povećane, ali ćemo kroz razgovore sa institucijama doći do krajnje cifre", istakao je Pavićević.

Kako ističe, sve ono što se dogovore sa Vladom žele da ostvare kroz budžet za iduću godinu.

"Mislim da prosvjetni radnici koji rade društveno odgovoran posao nijesu adekvatno nagrađeni. Prosječne zarade su ispod prosjeka na državnom nivou i mislim da ima prostora da se one povećaju", zaključio je Pavićević.