ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

23-05-2019

Pistaći najzdravija grickalica na svijetu

Ako volite često nešto da grickate, imamo odličan predlog - loše grickalice zamijenite zdravim! Umjesto kojekakvih keksića i biskvita, posegnite za orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, povoljno utiču na mozak i cijeli organizam.

Možete se podmiriti mješavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lješnicima, pistaće, indijskim orasima ili jednostavno možete izabrati samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastićete ćete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem, a kožu čini sjajnom i lijepom, izaberite pistaće!

Pistaćie su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Dobar su izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijjuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe. Takođe, ubrzavaju metabolizam i povoljno utiču na regulisanje tjelesne težine. Zahvaljujući ujdelu vlakana, bjelančevina i masti pistaći brzo stvaraju osećaj sitosti.

No, važno je napomenuti da, iako imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s pistaćima svakako treba biti umjeren!
Najbolje je kupiti neoljuštene. Budući da će vam više vremena treba da ih očistite od ljuski, veća je vjerovatonća da nećete pretjerati s njihovom količinom.

Dobrobiti pistacija davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom.

Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Dobrobiti pistaća:

- pomažu kod anemije,

- doprinose regulaciji tjelesne težine,

- čuvaju zdravlje očiju,

- snižavaju loši (LDL) holesterol,

- smanjuju rizik od srčanih bolesti,

- sprečavaju razvoj dijabetesa,

- jačaju imuni sistem,

- štite od raka kože,

- regulišu probavu,

- štite kožu od štetnih uticaja,

- čuvaju zdravlje nervnog sistema.