ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

20-09-2014

Pisci o tabuima u tranziciji

Regionalna književna kolonija autora iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine biće održana od 20. septembra do 3. oktobra u Reževićima i Blizikućama na temu “Tabui u tranziciji”, u okviru dugoročnog međunarodnog projekta “Pokretne kolonije” (Mobilne rezidencije) koji partnerski realizuju Zemunski mali umetnički centar (ZMUC) iz Beograda, Za Druga iz Petrovca i Zeta centar iz Tirane.

Nakon nedavne lend art kolonije u selu Babe kod Beograda, književna kolonija u Crnoj Gori, koju organizuje Za Druga iz Petrovca, okupiće desetak pisaca iz regiona, kao dalji iskorak u istraživanju tabua u današnjem vremenu, na fonu nezavisne kulturne scene i nezavisnih umjetničkih akcija. Ideja tog projekta je da se među pozvanim piscima srednje i mlađe genaracije iz bivših jugoslovenskih republika produbi pitanje zabranjene, nedodirljive i prećutane stvarnosti koju živimo.

Na književnoj koloniji učestvovaće pisci: Goran Gocić, Nemanja Mitrović, Vladislava Vojnović, Aleksandar Ljubiša i prevodilac Slavica Agatonović iz Srbije, Faruk Šehić i Lamija Begagić iz BiH, Zoran Pilić i Mima Simić iz Hrvatske, te Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Vasko Raičević i Đorđe V. Gregović iz Crne Gore.

U zbirci priča biće zastupljeni radovima na temu tabua u tranziciji i Olja Savičević-Ivančević i Roman Simić Bodrožić iz Hrvatske i crnogorska pjesnikinja Dragana Tripković, koji iz objektivnih razloga nijesu u mogućnosti da učestvuju u radu kolonije.

Učesnici će biti smješteni u dvije stare porodične kuće u selima Reževići i Blizikuće, čime se nastavlja ideja pokretnih kolonija u rezidencijalnim objektima na kojoj od 2013. sarađuju ZMUC, Za Druga i Zeta centar.

Planirane su tri književne večeri, održavanje javnog časa/tribine sa maturantima gimnazije u Baru, naizmjenično pisanje, uređivanje i objavljivanje dnevničkih zapisa na blogu projekta Mobilne rezidencije i portalu za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, kao i redovne diskusije učesnika u okviru zadate teme tabua u tranziciji.

Učesnici kolonije dobitnici su niza nagrada, među kojima su i nagrada Evropske unije, NIN-ova nagrada, “Miloš Crnjanski”, “Meša Selimović”, “Biljana Jovanović”, “Miroslav Dereta”... Pojedini rade i kao novinari, kritičari, ilustratori, predavači... Autori su i filmova, scenaristi, ali i aktivisti, prenio je portal SEEcult.org.

Objavljivanje zbirke priča učesnika književne kolonije predviđeno je za jesen, a želja organizatora je da ta knjiga bude istovremeno objavljena u svim zemljama iz kojih dolaze autori.

Književna kolonija u Crnoj Gori biće održana uz podršku opštine Budva i prijatelja.

Po završetku književne kolonije, planirana je i studijska posjeta Pentaru i Tirani.

Projekat "Mobilne rezidencije" započet je 2013. godine likovnom kolonijom u Babama i arhitektonskom u Reževićima, a cilj je da se, uprkos državnim granicama, socijalnom i materijalnom položaju umjetnika i publike, poboljša njihova komunikacija. Osnovna ideja projekta je da stvori alternativna mjesta i pravce za umjetničko djelovanje u balkanskim selima, iz kojih se ponekad, sa kulturne margine, čuju važni glasovi.