ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

27-09-2016

Petričević: Stvaranje kvalitetnih obrazovnih kapacitetia u Budvi jedan od prioriteta Socijaldemokrata

"Socijaldemokrate vode pozitivnu kampanju usmjerenu na programska rješenja za snažan ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i prije svega, više šansi za mlade.

U tom smislu je stvaranje kvalitetnih obrazovnih kapacitetia u Budvi, kao glavnom turističkom centru Crne Gore i gradu sa velikim prilivom stanovništva, jedan od prioriteta Socijaldemokrata.

Budva već decenijama ima vaspitno-obrazovne kapacitete koji ni približno ne zadovoljavaju potrebe stanovništva. Od tri jedinice iz sastava JPU “Ljubica Jovanović Maše”, dvije se nalaze u samoj Budvi, a jedna na području MZ Sveti Stefan. Ovi kapaciteti su prepunjeni i puno je roditelja koji nisu u prilici da upišu djecu u državni vrtić, a privatne vrtiće smatraju preskupim za prosječnu porodicu. U posebno nepovoljnom položaju se nalaze stanovnici Lastve Grbaljske, koji svoju djecu vode u vrtiće u Radanovićima i Budvi, pod uslovom da uspiju da ih upišu, što je, kako kažu, često vrlo teško, zbog popunjenih kapaciteta.

S obzirom na to da su potrebe stanovništva Lastve Grbaljske odavno prepoznate, te da već godinama postoji područna petogodišnja osnovna škola, Socijaldemokrate će dosljedno insistirati na izgradnji dječijeg vrtića na teritoriji MZ Lastva grbaljska. Time bi se stanovništvu omogućilo da na kvalitetan i pristupačan način zbrinu djecu jaslenog i predškolskog uzrasta.
U pogledu kapaciteta dvije osnovne škole, smatramo da se njihovi objekti mogu kvalitetno iskoristiti uvođenjem produženog boravka u njima, organizovanog u skladu sa zakonom i važećim propisima i na tome ćemo, kao dio buduće izvršne vlasti u Budvi, insistirati. Produženi boravak imaće višestruku korist za djecu i njihove roditelje, a ujedno će smanjiti postojeću praksu nelegalnog davanja privatnih časova učenicima.

Budva, kao grad koji se rapidno i kontinuirano razvija, treba da bude lider u regionu, ne samo kao turistička metropola, već i svojim brižnim i odgovornim odnosom prema ljudima koji u njemu žive, a posebno prema mlađim generacijama koje su svakako ne samo naša budućnost, već i naša sadašnjost.

Upravo zbog naše politike koje je usmjerena na potrebe ljudi, ali i konkretnog programa, ubijeđeni smo da smo da će 16. oktobra građani prepoznati da smo pravi izbor za Budvu, ali i za cijelu Crnu Goru", navodi se u saopštenju koje potpisuje Milica Petričević, predsjednica Foruma žena SD Budva i kandidatkinja za odbornicu Socijaldemokrata u Budvi.