ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

06-09-2019

Pet najboljih načina da sačuvate papriku za zimu

Stigao je septembar, vrijeme kada u komšiluku osjećamo karakterističan miris pečene paprike. Ajvari, kisele i pečene paprike svakako su glavna septembarska delicija.

Čuvanje svježe paprike u zamrzivaču – da počnemo od najjednostavnijeg načina koji zahtijeva minimum vremena, a omogućava vam da preko zime, kada je paprika značajno skuplja, uvijek imate spreman dodatak za rznovrsna jela. Paprika (zelena ili crvena) se isječe na kolutove ili štapiće, upakuje u kese srednje veličine i smejsti za zamrzivač. I to je to, možete je koristiti kada spremate jela u wok-u (sa mesom i raznim povrćem, pečurkama), kada pravite krompir paprikaš ili za doručak omlet sa paprikama ili dajte mašti na volju i sami smilite način kako da ih iskoristite.

Čuvanje pečenih oćiščenih paprika u zamrzivaču – I ovo je jednostavno i brzo, paprike treba ispeći i oljuštiti i po nekoliko komada spakovati u kese i smjestiti u zamrzivač. Ovako je najčjepše čuvati zelenu papriku od koje zimi možete praviti salatu – paprike u ulju, začinjenu sirćetom i bijelim lukom.



Takođe može da se koristi kza kuvanje raznih jela.
Čuvanje pečenih očišćenih paprika u ulju u tegli – Pošto prostor u zamrzivaču nije neograničen, a ima i đakonija koje pretenduju na taj prostor, ovo je dobar način da se sačuva paprika preko zime na nekom tamnom i hladnom mjestu. Paprika se ispeče i očisti od kožice, peteljki i sjemena, a zatim se tako dobijeni fileti stave u teglu koja je prethodno sterilisana i naliju uljem.

Tegle se sterilišu tako što se stave u rernu koja je zagrijana na 100 stepeni i u njoj ostave oko pola sata. Poklopci se takođe stave u rernu.

Kada se tegle napune, vrate se u toplu rernu (isključenu) da se polako ohlade, a zatim se odlože u špajz, podrum ili na drugo hladno i tamno mjesto.

Postoji i jedna varijanta kada se fileti paprika čuvaju u tegli u sopstvenom soku (onaj koji puste posle pečenja) umjesto u ulju. Napunjena tegla paprikama i prelivena ovom tečnošću se u tom slučaju kuva (u velikoj šerpi ).



Ajvar od crvenih paprika Na ovu temu ima puno recepata i strogih uputstava za pripremu, ali nije to tako strašno zaista. OK, treba da odvojite po nekoliko sati vremena u dva dana (naravno vrijeme zavisi pre svega od količine koju pravite).

Prvog dana se peče i ljušti paprika. Ispečenu papriku staviti u velike plastične kese koje se zatvore tj vežu, jer će se tako, u sopstvenoj toploti i na pari, kožica odvojiti i već posle sat vremena (čim se malo ohladi ) možete vrlo lako da je skinete sa paprika.

Kad čistite paprike ne zaboravite da uklonite peteljke i sjeme, a zatim ih ostavite u nekoj posudi da odstoje preko noći. Ovo je značajno, jer se za to vreme otpusti još vode i skratiti proces kuvanja



Narednog dana se ajvar samelje (mašina za meljevenje mesa ili multipraktik) i kuva u šerpi u koju se prethodno sipa ulje

Proces kuvanja traje 2-3 sata, što zavisi od količine vode u paprikama. Zato je, još jedom podsjećamo, značajno je da odstoje preko noći i tada bi trebalo da vam bude dovoljno 2 sata.

Pred kraj kuvanja se ajvar začini – sipa se sirće so i šećer, “po ukusu” jer zaista je na kraju tako, svako nadje svoju proporciju ovih začina.