ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

08-11-2019

Peršun i njegova ljekovita svojstva

Mnogi ne vole peršun, a još više je onih koji ne znaju koliko je on zapravo zdrav. Peršun se vjekovima koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava i mnogo je više od dekorativne i začinske biljke. Evo zbog čega je sve dobar peršun.

Flavonoidi

Peršun sadrži fitohemikalije poznate pod nazivom flavonoidi. Pored toga što mu daju boju, oni imaju i diuretičko dejstvo i mogu sniziti krvni pritisak. Zdraviji protok tečnosti kroz bubrege pomoći će vam da ih pročistite od bakterija i toksina koji su se u njima nagomilali. Misli se da se tako smanjuje i rizik od kamena u bubregu, ali klinička ispitivanja nisu baš ubjedljiva.

Bogat vitaminima A i C

Peršun je bogat vitaminima A i C. On sadrži četvrtinu potrebne dnevne doze vitamina C, a od nekoliko grančica peršuna koža i kosti će vam biti zdraviji, a imuni sistem bolji. Vitamin A, poznat i kao retinol, pomaže kod oporavljanja mrežnjače, zbog čega dobro vidite i pod slabijim svjetlom, a potrebnu dnevnu dozu možete unijeti kroz peršun.



Crvenim krvnim zrncima potrebno je mnogo gvožđa da bi raznijela kiseonik kroz tijelo, spriječila anemiju i održala zdravlje mišića i dobro funkcionisanje mozga. Zbog manjka gvožđda u ishrani, dolazi do slabije koncentracije, mučnine i zamora u mišićima. Crveno meso i jaja sadrže velike količine gvožđa, a vitamin C iz peršuna potpomaže bolju apsorpsiju gvožđa.

Bogat antioksidantima

Peršun je bogat antioksidantima koji se bore protiv dejstva slobodnih radikala. Tako se održava zdravlje ćelija, pa su one zaštićene od raka.



Ublažava stonačne grčeve

Peršun će vam osvježiti dah i ublažiti stomačne grčeve. Zato ne treba da ga odvajate iz jela, nego da ga jedete svakodnevno.

Ključ je u umjerenosti

Pošto ljudi obično ne jedu peršun, mogu se javiti neki neželjeni efekti dok se naše tijelo ne prilagodi. Najčešći neželjeni efekti su glavobolje i gubitak ravnoteže, ali to se uglavnom dešava kada pojedete veliku količinu. Kod trudnih žena može doći do materičnih kontrakcija u nekim slučajevima. Kao i kod svega drugog, ključ je u ujmerenosti.