ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

30-03-2020

Pearl Jam: Novi album muzičko iskupljenje

Višestruko nagrađivana i uticajna grupa "Pearl Jam" objavila je svoj iščekivani novi studijski album pod naslovom "Gigaton". Izdanje je od 27. marta dostupno na svim digitalnim muzičkim platformama.

Foto: gotechdaily.com

Za muzičke ikone iz Sijetla ovo je prvi studijski album s novim materijalom nakon 2013. godine i Gremijem nagrađenog izdanja "Lightning Bolt". Vijest o novom albumu stigla je početkom godine, a uz službenu potvrdu tada je kao najavni singl objavljena pjesma "Dance of the Clairvoyants", zajedno s pratećim videospotom

"Stvaranje ovog albuma bilo je dugo putovanje", tada je otkrio gitarista Majk MekKridi, nastavivši:

"Na momente je bilo emotivno teško i zbunjujuće, ali istovremeno je ovo za nas bilo uzbudljivo i eksperimentalno putovanje ka muzičkom iskupljenju. Saradnja s ostalim članovima benda na kraju mi je donijela mnogo ljubavi te svjesnosti i znanja o potrebi za ljudskom povezanošću".

Po objavi najavnog singla, grupa je otkrila još dvije pjesme s albuma: sredinom februara predstavljena je "Superblood Woolfmoon", a svega nekoliko dana prije objave "Gigaton"-a i "Quick Escape".

"Gigaton" donosi ukupno 12 pjesama, a za "Pearl Jam" ovo je 11. po redu studijsko izdanje.



Omot albuma krasi fotografija "Ice Waterfall", koja je djelo kanadskog fotografa, reditelja i morskog biologa Pola Niklena, a prikazuje Nordaustlandet, ledenu kapu u Norveškoj, čiji se volumen značajno smanjuje zbog topljenja uzrokovanog globalnim klimatskim promjenama.

Objavu novog izdanja trebala je da prati i koncertna turneja, koja je, za sada samo u Americi, razumljivo odgođena zbog trenutne svjetske borbe protiv pandemije koronavirusa.

Izvor: balkanrock.com