ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

29-04-2017

Ovolika je prosječna zarada u martu

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je, prema podacima Monstata, iznosila 508 eura i pala je 0,6 odsto u odnosu na februar.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, porasla 4,1 odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini bila 1,8 odsto veća, pokazuju podaci Monstata.

Prosječna bruto zarada u martu je iznosila 762 eura

Statističari su kazali da, ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar porasle 0,1 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu pale 0,7 odsto.

Po sektorima djelatnosti prosječne neto zarade u martu su u odnosu na februar zabilježile su rast u sektorima ostale uslužne djelatnosti deset odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 5,2 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 4,1 odsto.

Rast je zabilježen u sektorima vađenje ruda i kamena 3,3 odsto, poslovanje sa nekretninama 2,5 odsto, trgovina na veliko i malo 0,6 odsto, obrazovanje 0,4 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i sličnih aktivnosti, građevinarstvo i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo po 0,2 odsto.

“Pad je zabilježen u sektorima snabdijevanje električnom energijom 12,6 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 4,6 odsto, saobraćaj i skladištenje 2,6 odsto, zdravstena i socijalna zaštita 1,8 odsto, usluge smještaja i ishrane 1,6 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 1,3 odsto, prerađivačka industrija 0,9 odsto, državna uprava i odbrana 0,3 odsto i informisanje i komunikacije 0,1 odsto”, navodi se u saopštenju.