ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

07-09-2019

Otvorena multimedijalna izložba Katastrofa : (samo)uništenje 1979

Na 3. Književnom festivalu Ćirilicom u petak je otvorena multimedijalna izložba Katastrofa : (samo)uništenje 1979 – 2019. čiji su autori: mr Jelena Lazić, Merin Smailagić, Marko Kentera, Miloš Boreta, Nemanja Kuljača i Igor Trnski. Organizatori izložbe koja će u crkvi Santa Marija biti postavljena do 30. septembra su: JU Narodna biblioteka Budve, nvu PRIMORSKA i Zavod za izgradnju „Budva” A. D. Budva. Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Budva - Marko Carević.

Na Trgu između crkava, na istu temu upriličen je okrugli sto, a učesnici su bili: mr arhitekture Jelena Lazić, arhitekta Vanja Kuznjecov i Željko Mitrović. Prikazan je i kratki film istoimenog naslova, čiji su autori Marko Kentera i Miloš Boreta.

Prenosimo dio kataloškog teksta koji prati izložbu: „Budva je, kako to nerijetko biva, naročito u modernoj istoriji, uništila samu sebe. „Pojedena" je iznutra od strane sopstvenih stanovnika, koji su sistematski, najprije neznanjem i modernizacijom do 1979. godine, a potom vođeni pohlepom, svake godine i sve do današnjih dana, uništili sami sebe. Pored toga, pohlepa je, u suštini pokrenuta željom da se obezbijede što bolji uslovi za potomstvo, isto to potomstvo vjerovatno ostavila bez ikakve šanse.

Vrijeme koje je pred nama ne pruža nam mnogo nade. Potrebni su mudrost, znanje kojeg manjka i promjena moralnog kodeksa, jer isti gotovo ne postoji, kako bismo stvorili uslove da možda nekad dobijemo šansu da ispravimo dio devastacije koju smo sami počinili. Najveći paradoks je upravo to što je zemljotres bio šansa, novi početak i pročišćenje koje nismo znali da iskoristimo. Da li ćemo u sebi naći snage da naučimo iz sopstvenih grešaka - niko ne može sa sigurnošću reći, ali nam ostaje da se nadamo!“
Reklame