ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

13-05-2019

Otvorena izložba slika slikarke Ivane Babić u Budvi

U organizaciji Nip Art Press-a iz Budve, u galeriji budvanskog hotela Adria, u prisustvu velikog broja ljubitelja umjetnosti, otvorena je samostalna izložba slika Ivane Babić, slikarke iz Budve. Umjetnica se predstavila sa 24 rada galerijskog formata. Tehnika je ulje na platnu, akril na platnu i akril na staklu. Izložene slike su iz dva stvaračačka ciklusa Obrisi (2010-11) i Polar (2017-2019).

"Za moto izložbe slika Ivane Babić izabrala sam riječi francuskog naučnika Žak Iv Kustoa – (Jacqes Yves Cousteau) jednog od najvećih okeanografa, istraživača i poznavalaca mora, koji
je rekao: More kada jednom baci svoje čini onda zauvijek drži čovjeka u mreži čuđenja…" kazala je na samom početku večeri mr Zorica Čubrović, arhitekta i konzerator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kotoru.


Ivanina misao i senzibilitet, okrenuti su ispitivanju onih tajanstvenih, ili pak vidnih pojava koje se tiču prostora Budve i njegovih suštinskih vrijednosti. Koliko je to plemenit, a ujedno možda i najteži put, pokazuju i motivi Ivaninih slika koje ukazuju na ono najznačajnije i najdragocjenije u samom biću Budve i njene veličanstvene prirode.

Ivanine slike odražavaju zato i nemoć predjela da zadrži svoj iskonski izraz, utisnut u trenucima harmonije dostupne čulima, kazala je ona. One su slike duboko doživljenog prostora i idiličnog vremena, djetinjstva u kome su se prelamali odrazi bića ovoga grada. Oni su zauvijek označili dječiju ličnost, ali i duh umjetnika čije slike imamo pred očima, kazala je pored ostalog gospođa Zorica Čubrović.


Čubrović je sa zadovoljstvom i radošću prihvatila poziv da se osvrne na slikaraska ostvarenja Ivane Babić.

" Kako odbraniti ljepotu? U Ivaninom slučaju time što će se ona pokazati, uhvatiti u mrežu o kojoj je govorio Žak Kusto" rekla je Čuburović na otvaranju.

U Ivaninim slikama slute se i ribarske vrše Mila Milunovića, posmatrane i nastajale u Budvi, rakovi kao njegov najslikaniji motiv i tonalitet slika u kojima se prožimaju crvena, bijela i isprani ultramarin.

"Na Ivaninim slikama crtež bijelom kao da naznačava poremećaj skladnih linija, boja i obrisa, unesen kao oblik koji naglašava disonantne tonove… Disonantnost na slikama Ivane Babić predstavljena je u vertikalama koje su negdje između nekadašnjeg budvanskog polja ispresjecanog vodotocima i linije obale na strani prema Školju i crkvici sv. Nikole. Upravo tamo gdje postaju barijera za doživljaj bijelih jedrilica na horizontali
morske površine. Onako laganih kakve je na crtežu predstavljao Pol Kle. Ali i barijera u doživljaju ogromne morske nemani, koja odnekud izranja u vidu zelenog ostrva, mitskog čuvara Grada" navela je Zorica Čubrović.

Ivana Babić je rođena u Sarajevu 1984. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Budvi, a Arhitektonski fakultet u Podgorici. Kao studentkinja, nagrađena je i za izuzetan uspjeh, a dobitnica je i nagrade “19. decembar” grada Podgorice, za najboljeg studenta arhitekture za 2006. godinu.



Do sada je imala šest zajedničih i pet samostalnih izložbi, u Budvi, Petrovcu, Podgorici, Kotoru i Herceg Novom.

"Ivanine slike odražavaju zato i nemoć predjela da zadrži svoj iskonski izraz utisnut u duh u trenucima harmonije dostupne čulima. One su slike duboko doživljenog prostora i idiličnog
vremena, djetinjstva u kome su se prelamali odrazi Bića ovog grada. Oni su zauvijek označili dječju ličnost ali i duh umjetnika čije slike imamo pred očima. Hvala Ivani za njene slike!"zaključila je svoju uvodnu riječ na otvaranju izložbe arhitekte Ivane Babić u Budvi, gospođa Zorica Čubrović.



Samostalna izložbu Ivane Babić u galeriji hotela Adria u Budvi, biće otvorena do 25. maja, saopšteno je iz budvanskog Art Press-a.