ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-05-2019

Otvaranje izložbe ,,Efemera” vizuelne umjetnice Jovane Vujanović iz Podgorice

U petak, 10. maja 2019. godine, u 20 časova u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi u JU Muzeji i galerije Budve biti upriličeno otvaranje izložbe vizuelne umjetnice Jovane Vujanović iz Podgorice. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a kustos izložbe je Đorđije Bato Boljević.

Stvaralačko djelovanje Jovane Vujanović karakteriše snažan istraživački duh, izuzetna posvećenost i plodotvornost, te izražajna raznolikost koja obuhvata crteže, fotografije, instalacije, asamblaže. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Budvi, umjetnica će se predstaviti crtežima i video instalacijom.

Kako sugeriše i sam naziv, prikazani radovi tematizuju pojam efemerno, i kako je zapisala istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić: „Kroz poetizovane, delikatne forme, vođena osjećajem da u onom što je efemerno leže prikrevene vrijednosti, autorka u fokus svojih umjetničkih istraživanja postavlja stanja prolaznosti, krhkosti, nestalnosti“. Sumirajući utiske o crtežima, koji su podijeljeni u dvije serije, i instalaciji, Karadžićeva je u tekstu za prateći katalog istakla:

„Dopunjavanjem i sa dejstvom trošnog i uzvišenog, spajanjem nesrodnih realnosti, umjetnica stvara iskru poezije koja zaposjeda posmatrača. Neuhvatljivim procesima preobražaja materijalnog u spiritualno, Jovana je u svojim radovima uspjela da efemerno, tjelesno, prevede u sferu neprolaznog, trancedentnog“.

Jovana Vujanović (1986) diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program grafika (2011). Dobitnica je Godišnje nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti na
Cetinju za slobodni crtež 2008. godine, kao i nagrade za video 39. Crnogorskog likovnog salona „13. novembar” 2017. godine. Studijski je boravila u Berlinu 2012. godine. Radove izlagala je
samostalno u zemlji i regionu, i učestvovala je na brojnim međunarodnim kolektivnim izložbama i projektima. Izložba će biti otvorena do 5. juna. 2019. godine.