ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

01-06-2020

Opština imala zakonsko pravo da do 3. juna podnese žalbu na zahtjev za blokadu računa

Privredni sud kojim rukovodi Blažo Jovanić izdao je rješenje o blokadi računa Opštine Budva prije isteka zakonskog roka od 15 dana u kome je lokalna vlast imala pravo da uloži žalbu na zahtjev Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države koji je u ime Ministarstva finansija tražio da se opštinski računi blokiraju na iznos od 29,3 miliona eura.

Foto: Arhiva, portal RTV Budva

To je potvrdio i gradonačenik Budve Marko Carević koji je kazao da je u pitanju sinhronizovana akcija Vlade, suda i lokalnog DPS-a kako bi se smijenila aktuelna vlast.

Carević je za skupštinskom govornicom preksinoć izjavio da je taj sramni postupak uslijedio u vrijeme dok traje pandemija, kada druge države pomažu da se građanima i privredi omogući izlazak iz krize. Podsjetio je da je Opština za vrijeme pandemije obustavila blokade svih dužnika.

Ministarstvo finansija blokiralo je račune Opštine Budva za sumu koja je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćena njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

Opština je 13.maja od Privrednog suda dobila dopis u kome je naveden rok od 15 dana da se izjasni na zahtjev Zaštitnika. Taj rok treba da istekne 3. juna. To piše u žalbi koju je Privrednom sudu dostavila advokatska kancelarija “Iustitia”, pravni zastupnih Opštine. Žalba, u koju “Vijesti” imaju uvid, predata je 29. maja.

Privredni sud je rješenje o privremenoj mjeri blokade opštinskih računa donio 27. maja. Advokatska kancelarija, čiji je izvršni direktor Vladan Bojić, smatra da je rješenje Privrednog suda nezakonito.

Privremena mjera zabrane raspolaganja novcem Opštini je stigla u četvrtak, dan uoči sjednice lokalnog parlamenta na kojoj se razmatrala smjena Carevića i predsjednika parlamenta Krsta Radovića.

Carević je u međuvremenu dao nalog da se četiri dana prije roka radnicima isplate zarade i obaveze izvođačima radova za kapitalne projekte. Prema nezvaničnim infomacijama, za to je ukupno potrošeno oko pola miliona eura, što znači da je budvanska kasa gotovo ispražnjena.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su na ovu mjeru bili prinuđeni jer nisu uspjeli dosadašnji razgovori sa predstavnicima Opštine Budva, a tvrde da su nuđene i državne garancije za kredit kojim bi Opština platila dug državi.

Opština spori da je dužna preko 29 miliona.Smatra da je u pitanju državna garancija, koju je dala Vlada i da ugovorom lokalna uprava nije dužna da je izmiri u slučaju aktiviranja.


Izvor: Vijesti